Agentura CzechTourism otevřela diskusi na téma cestování bez bariér

21.12.2019 14:20

Státní agentura CzechTourism otevřela debatu o zpřístupnění cestování pro lidi se zdravotním znevýhodněním.

Agentura CzechTourism otevřela diskusi na téma cestování bez bariér
Foto: CzechTourism
Popisek: Logo Czech Tourism

U kulatého stolu se sešli zástupci České asociace paraplegiků (CZEPA), Nadačního fondu Českého rozhlasu, startupu pro neslyšící DeafTravel, Nadace Vodafone, Klubu českých turistů, státní správy a destinačních společností, aby zahájili spolupráci na společných projektech v oblasti zpřístupňení cestování lidem se specifickými potřebami.

„Přál bych si, aby výsledkem naší debaty byly konkrétní projekty, kterými můžeme pomoci zpřístupnit Česko,“ otevřel debatu Jan Herget, ředitel pořádající agentury CzechTourism. Prvním krokem bude zpřesnění označování přístupnosti turistických atraktivit či turistických stezek u tipů na výlety portálu Kudyznudy.cz. Vše ve spolupráci se zástupci organizací sdružující osoby se specifickými potřebami, aplikací vozejkmap.cz, či Klubem českých turistů. Součástí vyhlášení TOP 10 turistických cílů by pak mohla být i kategorie cestování bez bariér.

Téma zpřístupnění cestování lidem se specifickými potřebami také rozšíří certifikaci a vzdělávání v rámci programu Českého systému kvality služeb (ČSKS). Semináře a školení budou v příštím roce věnovány i potřebám a dovednostem, které se vztahují k usnadnění a zpříjemnění cestování lidem se specifickými potřebami.

„V České republice je půl milionu sluchově postižných, z nichž 15 tisíc lidí používá znakový jazyk,“ uvedl problematiku neslyšících Jan Wirth, zakladatel firmy Deaf Travel. Pro neslyšící je důležité tlumočení do znakového jazyka, ať už na místě nebo přes video v mobilním telefonu. V samotné destinaci ocení neslyšící video průvodce ve znakové řeči, jako například na portálu deaftravel.guide.

Gabriela Drastichová ze Světlušky, Nadačního fondu Českého rozhlasu, představila již realizovaný projekt ve spolupráci s Radiožurnálem, jehož cílem je zpřístupňování sportovních utkání, divadel nebo i ZOO zrakově postiženým. Nicole Fryčová z Vládního výboru pro osoby se zdravotním postižením zmínila, že by přivítala více zvukových navigačních majáků pro nevidomé například na nádražích a u památek například QR kódy, přes které by se lidé v mobilním zařízení dostali k popisu památky či exponátu ve zvukové podobě.

Alena Jančíková, ředitelka České asociace paraplegiků (CZEPA) připomněla, že v ČR je 14 400 osob na vozíku po poranění míchy, z toho 2 740 jich žije v Praze. „Nejsou ale na ulicích moc vidět,“ upozorňuje Alena Janečková, neboť venkovní prostředí je pro ně poněkud nepřátelské. „Problém jsou bezbariérové toalety. Když někde jsou, většinou jsou zavřené nebo tam má personál uskladněné věci. Nejde jen o bezbariérové stavby, důležitý je i přístup personálu,“ doplnila.

Ministerstvo pro místní rozvoj ČR otevřelo v listopadu 2019 v rámci Národního programu podpory cestovního ruchu (2016-2020) veřejnou výzvu, která cílí na podporu nové nebo rozvoj a zkvalitnění stávající doprovodné infrastruktury cestovního ruchu v regionech. To se týká i projektů odstraňování bariér v cestování. Žádosti je možná podávat až do 5. února 2020.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec