Agentura ochrany přírody a krajiny: Česká zemědělská univerzita zkoumá v CHKO Brdy sluky a bekasiny

22.05.2021 20:32

Bahňáci totiž představují badatelsky zajímavou a ochranářsky významnou skupinu ptáků.

Agentura ochrany přírody a krajiny: Česká zemědělská univerzita zkoumá v CHKO Brdy sluky a bekasiny
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Většina z nich obývá otevřenou zemědělskou krajinu a různé druhy mokřadů, avšak přinejmenším dva druhy – bekasina otavní a sluka lesní – se nevyhýbají rozvolněným podmáčeným stanovištím a obtížně přístupným bažinám obklopeným rozsáhlými lesy daleko od lidských sídel.

Anketa

Má ministr Arenberger skončit?

69%
18%
hlasovalo: 10272 lidí

Oba ptáci také patří k těm méně poznaným a studovaným. Jsou velmi velmi opatrní a žijí skrytě ,  pečlivě svá hnízda ukrývají.

Oba mají také jednu zajímavou a nepříliš běžnou vlastnost mezi bahňáky – o snůšku (a v případě sluky také o mláďata) pečují pravděpodobně výhradně samice. Vyvstává proto zajímavá otázka, jak samičky těchto druhů řeší dilemata spojená s uspokojování vlastních potřeb během péče o potomstvo. Bekasina je silně ubývající a silně ohrožený druh, sluka patří mezi druhy ohrožené se snad početně stabilní populací. Šetrné studium početnosti, oblíbeného habitatu a dalších detailů ze života těchto druhů citlivých na rušení a na změny v prostředí v důsledku intenzivního zemědělského a lesnického hospodaření může přinést zajímavé poznatky, včetně těch, jež lze uplatnit v účinnější ochraně známých hnízdišť těchto unikátních ptáků.

CHKO Brdy s místy pestrou mozaikou vlhkých luk, podmáčených lesů a rašelinišť nabízí vhodné podmínky pro hnízdění bekasiny otavní i sluky lesní. Možnost detailního studia zdejších populací obou druhů tak otevírá prostor pro  spolupráci mezi AOPK ČR a Fakultou životního prostředí České zemědělské univerzity v Praze. Cílem nového společného projektu zaměřeného na studium obou bahňáků bude získat detailní data o pobytu a aktivitách samic na hnízdech, aktivitě mláďat po vylíhnutí a snad také o vlivu počasí a charakteru stanovišť na hnízdní úspěšnost. U slučích samců je ambiciózní součástí projektu získání údajů o jejich časoprostorové aktivitě pomocí satelitního vysílače – o načasování toku, sběru potravy a odpočinku během dne a noci, o výběru prostředí pro odpočinek a přibližné velikosti domovského okrsku. Také šetrné získání hnízdních dat se neobejde bez moderní techniky, již dříve ověřené na jiných ptačích druzích. Připraveny jsou samosběrné snímače teploty a vlhkosti v hnízdech, miniaturní kamery pro instalaci v blízkosti hnízd, pro mláďata také miniaturní akcelerometry pro detailní několikadenní sledování. Práce v terénu budou zajišťovány malým, ale úderným týmem zkušených pracovníků a studentů univerzity. Věříme, že spolupráce na tomto projektu přinese nové poznatky pro vědu i ochranářskou praxi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…