Akademie věd ČR: Středoškoláci se mohou stát vědcem na zkoušku

07.11.2020 20:32

Již patnáctým rokem nabízí Otevřená věda stáže studentům středních škol, kteří si chtějí zkusit práci výzkumníka. Akademie věd ČR právě vypsala nové stáže, studenti si z nich mohou vybírat po celý listopad. Na výběr mají mnoho lákavých projektů z nejrůznějších oborů.

Akademie věd ČR: Středoškoláci se mohou stát vědcem na zkoušku
Foto: AV ČR
Popisek: Logo Akademie věd ČR

Pozor, padá hvězda! A ne jedna – meteorické roje poutají pozornost každoročně. Nejsou jen vizuálně hezkou podívanou, pozoruhodné je především to, proč Perseidy a další podobné jevy na noční obloze vznikají. Na kloub se jim snaží přijít vědci z Astronomického ústavu AV ČR.

A teď zase z jiného soudku. Žížala je živočich, který budí emoce. Některým jsou sympatické, jiní se jich štítí. Přírodovědci z Biologického centra AV ČR mají jasno: zástupce čeledi kroužkovitých považují za dokonalé ekosystémové inženýry schopné zpracovat téměř jakýkoli rostlinný materiál. Studují produkty jejich činnosti a hledají odpovědi na otázku, jak mohou kompost a takzvaný žížalí čaj ovlivnit chemické složení půdy.

Do třetice palčivé téma, jehož řešení se v budoucnu nevyhneme. Představuje umělá inteligence pro člověka nebezpečí? Mohou mít stroje vědomí a měli bychom nějakým způsobem regulovat rozvoj robotiky? Filozofií a etikou progresivního průmyslového odvětví se zabývá třeba Ústav informatiky AV ČR.

Do nitra laboratoří

To je ale jen malá ochutnávka lákavých projektů. Až do konce listopadu si mohou středoškoláci vybírat z více než stovky odborných stáží, jež by chtěli v příštím roce absolvovat na některém z pracovišť Akademie věd ČR po celé České republice. Už na středních školách tak mají studenti jedinečnou příležitost poznat, jak se dělá věda, prohlédnout si laboratoře, knihovny a vyzkoušet si práci s důmyslnými přístroji, vzácnými látkami nebo třeba historickými prameny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…