Stálice mezi rybami
Losos se stal na jídelničku českých labužníků stálicí. Na rozdíl od kapra je losos téměř bez zápachu a bez kostí. Je tak ideální rybou především pro děti, které k rybám mohou být nedůvěřivé. Losos žije převážnou dobu života v mořské vodě, rozmnožuje se ale v řekách. Průměrná délka dospělého jedince je 90 cm a váha kolem 11 kilogramů. Do českých obchodů je dodáván stabilně a patří k nejprodávanějším rybám světa vůbec. Kromě smažení či pečení filetů se lososí maso využívá také pro úpravu za syrova, například na tradiční japonské sushi.
Tip na recept: Úprava pro štědrovečerní tabuli může být v případě lososa rozmanitá. Doporučujeme ovšem nakrájet čerstvý filet na 4 – 5 cm široké plátky. Ty pokapejte citronovou šťávou, osolte mořskou solí, okořeňte pepřem a přidejte čerstvé bylinky. Ideální je položit na filet snítku rozmarýnu a čerstvě utlučenou bazalku. Poté dejte filety na hodinu do lednice. Maso můžete buď upéct, nebo osmažit na másle. Pokud servírujete lososa s bramborami, můžete ho dochutit jogurtovo-česnekovým dipem.
Po česku, ale zároveň netradičně
Oblíbenou sladkovodní rybou je napříč celou Evropou pstruh. Jeho výskyt ve volné přírodě je podmíněn především kvalitou a teplotou vody. Čím je voda čistější, tím větší množství pstruhů v ní najdeme. Na území České republiky se tradičně vyskytují 4 druhy, přičemž nejrozšířenější je pstruh obecný potoční. Výhoda servírování tak spočívá v našich geografických podmínkách především v dostupnosti čerstvého masa. „Maso ryb z čeledi lososovitých, mezi které pstruh obecný potoční patří, obsahuje vysokou hladinu jódu a selenu. Oba prvky jsou důležité pro správnou činnost metabolismu, především štítné žlázy. Důležitou složkou jsou také vitamíny B, které mají pozitivní vliv na krevní oběh a funkci nervů,“ potvrzuje vhodnost pstruha Marek Sedlák z rybí restaurace Nordsee.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva