Alternativy vánočního kapra? Treska á la hovězí a rejnok z octové vody

04.12.2014 10:20 | Zprávy

Někteří preferují kroupového kubu, jiní třeba kuřecí řízky, pro většinu Čechů však štědrovečerní večeři stále symbolizuje bramborový salát a ryba. Ne každý si však dovede pochutnat na tradičním kaprovi, ať už smaženém nebo třeba dušeném. V tomto článku proto přinášíme 4 tipy na slavnostní štědrovečerní menu, v rámci nichž představíme rybí alternativy klasického kapra.

Alternativy vánočního kapra? Treska á la hovězí a rejnok z octové vody
Foto: Hans Štembera
Popisek: Adventní věnec

Stálice mezi rybami

Losos se stal na jídelničku českých labužníků stálicí. Na rozdíl od kapra je losos téměř bez zápachu a bez kostí. Je tak ideální rybou především pro děti, které k rybám mohou být nedůvěřivé. Losos žije převážnou dobu života v mořské vodě, rozmnožuje se ale v řekách. Průměrná délka dospělého jedince je 90 cm a váha kolem 11 kilogramů. Do českých obchodů je dodáván stabilně a patří k nejprodávanějším rybám světa vůbec. Kromě smažení či pečení filetů se lososí maso využívá také pro úpravu za syrova, například na tradiční japonské sushi.

Tip na recept: Úprava pro štědrovečerní tabuli může být v případě lososa rozmanitá. Doporučujeme ovšem nakrájet čerstvý filet na 4 – 5 cm široké plátky. Ty pokapejte citronovou šťávou, osolte mořskou solí, okořeňte pepřem a přidejte čerstvé bylinky. Ideální je položit na filet snítku rozmarýnu a čerstvě utlučenou bazalku. Poté dejte filety na hodinu do lednice. Maso můžete buď upéct, nebo osmažit na másle. Pokud servírujete lososa s bramborami, můžete ho dochutit jogurtovo-česnekovým dipem.

Po česku, ale zároveň netradičně

Oblíbenou sladkovodní rybou je napříč celou Evropou pstruh. Jeho výskyt ve volné přírodě je podmíněn především kvalitou a teplotou vody. Čím je voda čistější, tím větší množství pstruhů v ní najdeme. Na území České republiky se tradičně vyskytují 4 druhy, přičemž nejrozšířenější je pstruh obecný potoční. Výhoda servírování tak spočívá v našich geografických podmínkách především v dostupnosti čerstvého masa. „Maso ryb z čeledi lososovitých, mezi které pstruh obecný potoční patří, obsahuje vysokou hladinu jódu a selenu. Oba prvky jsou důležité pro správnou činnost metabolismu, především štítné žlázy. Důležitou složkou jsou také vitamíny B, které mají pozitivní vliv na krevní oběh a funkci nervů,“ potvrzuje vhodnost pstruha Marek Sedlák z rybí restaurace Nordsee.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Tisková zpráva

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Korupce

Co jste udělali pro potlačení korupce, když jste byli ve vládě? A je podle vás bitcoinová kauza korupční kauzou? Horáková

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČPZP pomáhá při obtížích s otěhotněním. Za pět let pojišťovna uhradila umělé oplodnění 6 100 párům

11:00 ČPZP pomáhá při obtížích s otěhotněním. Za pět let pojišťovna uhradila umělé oplodnění 6 100 párům

Pokud se dvojici nedaří počít dítě přirozenou cestou, řešení nabízejí moderní metody asistované repr…