Alternativy vánočního kapra? Treska á la hovězí a rejnok z octové vody

04.12.2014 10:20 | Zprávy

Někteří preferují kroupového kubu, jiní třeba kuřecí řízky, pro většinu Čechů však štědrovečerní večeři stále symbolizuje bramborový salát a ryba. Ne každý si však dovede pochutnat na tradičním kaprovi, ať už smaženém nebo třeba dušeném. V tomto článku proto přinášíme 4 tipy na slavnostní štědrovečerní menu, v rámci nichž představíme rybí alternativy klasického kapra.

Alternativy vánočního kapra? Treska á la hovězí a rejnok z octové vody
Foto: Hans Štembera
Popisek: Adventní věnec

Stálice mezi rybami

Losos se stal na jídelničku českých labužníků stálicí. Na rozdíl od kapra je losos téměř bez zápachu a bez kostí. Je tak ideální rybou především pro děti, které k rybám mohou být nedůvěřivé. Losos žije převážnou dobu života v mořské vodě, rozmnožuje se ale v řekách. Průměrná délka dospělého jedince je 90 cm a váha kolem 11 kilogramů. Do českých obchodů je dodáván stabilně a patří k nejprodávanějším rybám světa vůbec. Kromě smažení či pečení filetů se lososí maso využívá také pro úpravu za syrova, například na tradiční japonské sushi.

Tip na recept: Úprava pro štědrovečerní tabuli může být v případě lososa rozmanitá. Doporučujeme ovšem nakrájet čerstvý filet na 4 – 5 cm široké plátky. Ty pokapejte citronovou šťávou, osolte mořskou solí, okořeňte pepřem a přidejte čerstvé bylinky. Ideální je položit na filet snítku rozmarýnu a čerstvě utlučenou bazalku. Poté dejte filety na hodinu do lednice. Maso můžete buď upéct, nebo osmažit na másle. Pokud servírujete lososa s bramborami, můžete ho dochutit jogurtovo-česnekovým dipem.

Po česku, ale zároveň netradičně

Oblíbenou sladkovodní rybou je napříč celou Evropou pstruh. Jeho výskyt ve volné přírodě je podmíněn především kvalitou a teplotou vody. Čím je voda čistější, tím větší množství pstruhů v ní najdeme. Na území České republiky se tradičně vyskytují 4 druhy, přičemž nejrozšířenější je pstruh obecný potoční. Výhoda servírování tak spočívá v našich geografických podmínkách především v dostupnosti čerstvého masa. „Maso ryb z čeledi lososovitých, mezi které pstruh obecný potoční patří, obsahuje vysokou hladinu jódu a selenu. Oba prvky jsou důležité pro správnou činnost metabolismu, především štítné žlázy. Důležitou složkou jsou také vitamíny B, které mají pozitivní vliv na krevní oběh a funkci nervů,“ potvrzuje vhodnost pstruha Marek Sedlák z rybí restaurace Nordsee.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Tisková zpráva

Mgr. Marek Výborný byl položen dotaz

Podle čeho soudíte, že mají lidovci nárok na post předsedy Sněmovny?

Proč zrovna vy? A nebylo tomu vždy, i za vás tak, že post měla strana vládní koalice? Navíc, co si pamatuji, vy jste nedali SPD ani post místopředsedy, i když by to odpovídalo výsledku voleb. Nepřijde vám to tak nyní až pokrytecké si tento post nárokovat? Že se vám nelíbí Okamura není podle mě argum...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: Jižní Čechy voní pečenou husou a mladým vínem

22:03 JCCR: Jižní Čechy voní pečenou husou a mladým vínem

Svatomartinské hody jsou tradičním vyvrcholením gastronomické sezóny.