Armáda ČR: Cvičení Trident Juncture 2018 začíná, česká technika přijela do Norska lodí

23.10.2018 13:30

Největší cvičení Severoatlantické aliance za posledních deset let. I tak lze nazvat cvičení Trident Juncture 2018 v Norsku, kterého se účastní padesát tisíc vojáků a deset tisíc kusů jejich techniky. Českou republiku zde zastupují příslušníci 25. raketového pluku ze Strakonic, jejichž technika se dopravila do Norska i po moři. Zhruba 70 kusů techniky dopravil trajekt do přístavu v Fredrikstadu.

Armáda ČR: Cvičení Trident Juncture 2018 začíná, česká technika přijela do Norska lodí
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

V případě tohoto rozsáhlého cvičení jde o pomyslný milník v oblasti přepravy techniky AČR, jelikož poslední takto rozsáhlý transport naší vojenské techniky se uskutečnil v době II. světové války lodí Mauritánia, konkrétně šlo o 200. protiletadlový pluk, který působil v Tobruku. Paralelou pak je i přízvisko pluku ze Strakonic "Tobrucký."

Nadporučík Daniel Kříž, náčelník skupiny logistiky 252. protiletadlového raketového oddílu, který vedl vykládku, uvedl: „Naši vojenskou techniku vykládáme po plavbě z Nizozemska. V případě vykládky ji koordinujeme s místní správou, proběhla přejímka, včetně veterinární kontroly. Pro nás jde o zcela unikátní transport, který v novodobé historii pluku nepamatujeme,“ řekl nadporučík Kříž.

Z Nizozemska bylo přemístěno několik desítek kusů techniky, včetně vozů Tatra, kompletů RBS-70 a dalších. Následovalo sjednocení jednotek, vytvoření operačního centra a místa velení. Poté se vojáci připojí do cvičení s úkoly podpory ostatních armád, zejména s vojáky z Bundeswehru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…