Armáda ČR: Elektronický boj prověřil vojenské specialisty

27.03.2023 19:38 | Tisková zpráva

Místo – Nepolisy. Hlavní aktéři – 262. radiotechnický prapor a 532. prapor elektronického boje. Prostředky – radiolokátor RAT-31DL proti prostředkům elektronického boje. Úkol – cvičit v podmínkách elektromagnetického rušení. To jsou společní jmenovatelé cvičení FADR GUARD, které se uskutečnilo v polovině března letošního roku.

Armáda ČR: Elektronický boj prověřil vojenské specialisty
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

„Reakce na působení elektronického boje na naše prostředky je jedno z vrcholných cvičení radiotechnického praporu, kdy klademe důraz na schopnost odolat potencionálnímu nepříteli, ale i na vycvičení obsluhy radiolokátoru v těchto podmínkách,“ přibližuje hlavní úkol cvičení zástupce velitele 262. radiotechnického praporu major Václav Macháček.

Radiolokační technika zjišťuje polohy cílů na základě vysílání a příjmu elektromagnetické vlny. Disponuje několika typy ochran proti rušení, které se v případě potřeby dají použít. Ovšem nic není předem dané a v elektrotechnice to platí dvojnásob. „Nikdy nemůžete vědět, čím bude nepřítel disponovat, jaký typ rušení použije a zda je radiolokační prostředek vůbec schopen reagovat. Abychom si vše ověřili, realizují se právě tato cvičení ve spolupráci s opavským praporem elektronického boje, kdy si obě strany vyzkouší své možnosti, a technici či operátoři si v praxi procvičí dosavadní zkušenosti,“ dodává major Macháček.

Cíl samotného cvičení se od předchozích let zvlášť nelišil, šlo především o testování odolnosti proti rušení a nácvik činností při využití prostředků elektronického boje protivníkem. Elektronický boj se zabývá nejen zjišťováním a vyhodnocováním různých typů signálů pro identifikaci vlastních sil i sil protivníka, ale odvrácením hrozeb nepřítele. Jde nejen obranu ve formě specifických pasivních prostředků, ale i o nejmodernější techniku, která dokáže za určitých podmínek omezit činnost nepřítele. A právě situace, kdy protivník využívá prostředky elektronického boje, byla námětem cvičení FADR GUARD.

Anketa

Má Marian Jurečka vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 31380 lidí

Teorie ověřená praxí

S rušiči i radiolokačními prostředky se poručík Eduard Štefl seznámil již na Univerzitě obrany především po teoretické stránce v rámci výukového programu: „Během studia na Univerzitě obrany jsme se seznamovali s různými metodami rušení radiolokačních prostředků, učili jsme se všechny možné typy, dokonce je i programovat a je skvělé ověřit si nabyté znalosti právě v rámci takového cvičení. Vidím tu kolegy ve směně, jak se reálně potýkají se situací, která v období krize může nastat. Skvěle zvládají bojové podmínky a jejich reakce na rušení techniky je zkrátka rutina.“

Koordinace a spolupráce

„Cvičení FADR GUARD 2023 je velmi blízké cvičení Ramstein Guard. V obou případech se jedná především o včasnou koordinaci složek, které mají potřebný rušič a složek disponujících radiolokační technikou či pasivními prostředky. Díky tomuto cvičení jsme si ověřili nejen možnost další spolupráce, ale prověřili jsme praktické dovednosti našich vojáků, zda dokážou včasně a správně reagovat v prostředí elektronického boje. Obsluha radiolokačních prostředků prokázala připravenost, bojovnost a správné uvažování potřebné pro nepřetržité monitorování vzdušného prostoru,“ hodnotí velitel jednotky kapitán Tomáš Chalupník.

„Společný výcvik s 262. radiotechnickým praporem v rámci cvičení FADR GUARD hodnotím rovněž velmi pozitivně. Naši specialisté si během tohoto cvičení měli možnost procvičit a zdokonalit postupy při vedení elektronického boje, schopnost komunikace a improvizace na danou situaci, a rozhodně to pro nás bylo přínosem. Těšíme se na další spolupráci,“ dodává na závěr velitel 532. praporu elektronického boje podplukovník Lukáš Hoza.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…