Armáda ČR: Na Vítkově převzali ocenění vojáci, kteří se vrátili z mise na Slovensku

17.02.2023 21:20 | Tisková zpráva

Na Vítkově dnes slavnostně nastoupily více než čtyři stovky vojáků, kteří sloužili v 1. úkolovém uskupení mnohonárodního bojového praporu na Slovensku. Češi jednotce, v níž jsou společně se Slováky, Němci, Slovinci a Američany, velí. Uskupení vzniklo, aby posílilo východní křídlo NATO po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu.

Armáda ČR: Na Vítkově převzali ocenění vojáci, kteří se vrátili z mise na Slovensku
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Podle ministryně obrany má jednotka čítající přes tisícovku vojáků demonstrovat odhodlání spojenců bránit státy na východním křídle Severoatlantické aliance, odstrašit možného agresora a v případě napadení Slovenska jej bránit. „Tento úkol byl bezezbytku splněn. Jsme jednotní, odhodlaní a připravení bránit naši svobodu. Jsem na vás hrdá,“ prohlásila v projevu Jana Černochová a vojáky pochválila za vybudování „skvěle fungujícího týmu“.

Slovenská mnohonárodní bojová jednotka v oblasti Lešť u Zvolena je jednou z osmi, jimiž NATO posílilo linii od Baltu až po Černé moře. Vojáků na východní hranici Aliance je nyní rozmístěno zhruba 40 tisíc nepočítaje ozbrojené síly jednotlivých států.

Anketa

Chystáte se ke koupi elektromobilu?

1%
97%
hlasovalo: 20110 lidí

Slovenská mise je výjimečná jednak geografickou blízkostí konfliktu a také nezanedbatelným nasazením vojáků aktivní zálohy. „Vaše mise má dvě poprvé. Jedná se o vojenskou operaci v bezprostředním sousedství naší země. Dokonce na území našeho bývalého společného státu. (…) Druhým milníkem je, že poprvé s profesionálními vojáky vyjeli ve větším počtu i členové aktivní zálohy. Nyní můžeme říct, že se osvědčili jako pevná součást funkční jednotky,“ podotkl v projevu náčelník Generálního štábu AČR generálmajor Karel Řehka.

1. úkolové uskupení Armády ČR Multinational Battlegroup na Slovensku čítalo přesně 433 vojáků z povolání, jádro tvořili příslušníci 41. mechanizovaného praporu. Jednotka, v níž bylo také 15 žen, převzala operační úkol 24. června 2022. Svým následovníkům jej předala 12. prosince 2022. První jednotce velel plukovník gšt. Ladislav Bujárek.

Během slavnostního nástupu byli vybraní členové 1. úkolového uskupení oceněni resortními vyznamenáními a věcnými dary. Čtyři vojáci převzali z rukou velvyslankyně Niky Rotar medaile ministra obrany Slovinské republiky II. a III. stupně za nadstandardní spolupráci se slovinským úkolovým uskupením.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…