Arnika: Praha je pod palbou kritiky UNESCO a ICOMOS kvůli věžákům

29.03.2019 9:04

Hlavní město v těchto dnech navštívili nezávislí odborníci UNESCO a ICOMOS, aby zmapovali, jak Praha fakticky chrání historické centrum a zda nadále splňuje důvody pro zápis na Seznamu světového dědictví. Metropole hazarduje se statusem památky UNESCO svými plány na výstavbu věžáků, a navíc k jejich stavbě chybí předpisy.

Arnika: Praha je pod palbou kritiky UNESCO a ICOMOS kvůli věžákům
Foto: Richard Beneš
Popisek: Arnika

Návrhy Metropolitního plánu nebo nového stavebního zákona ale mohou vést k horšímu a chtějí umožnit stavět výškové budovy, které by přímo zasahovaly do chráněných památkových území. Za porušování mezinárodních norem tak Praze reálně hrozí vyškrtnutí ze seznamů. Experti UNESCO a ICOMOS se kvůli tomu sešli s představiteli Prahy 4 a se spolkem Arnikou.

Nezávislí odborníci jsou vysílání jen k velmi závažným případům. A není divu. Praha dostala od organizace UNESCO v posledních letech kvůli výstavbě na Pankrácké pláni už řadu stížností[i]. Dohodnutou výšku 70 metrů překročila nově postavená V Tower, a to o 34 metrů. Zásadní je pro pankrácké panorama také plánovaný projekt Rezidence park Kavčí hory. Podobné nebezpečí představují nejen další stávající stavby Central Park Žižkov nebo Crystal, ale i předimenzované nekoncepční projekty v centru, jakým je přestavba Masarykova nádraží.

„Praha by měla konečně přestat nadbíhat developerům a důkladně začít chránit kulturní dědictví a památky, které ji dělají unikátní pro celý svět. K jejich ochraně se ostatně sama zavázala. Setkání se zástupci UNESCO a ICOMOS je pro nás nadějí a věříme, že pomůže rozvoj Prahy usměrnit citlivě k potřebám i charakteru metropole,“ uvedl Václav Orcígr z Arniky.

Dobré vyhlídky nepřináší ani připravovaná legislativa. Návrh Metropolitního plánu umožňuje stavět věžáky až o 27 podlažích. Podle Ministerstva kultury tím dostatečně nechrání historické centrum a ignoruje doporučení UNESCO[ii]. Proto návrh považuje za nezákonný. Mnohem horší scénář se však rýsuje podle nového stavebního zákona, který má povolit výstavbu mrakodrapů přímo v historických centrech[iii].

Kritickou situaci ostudně zlehčují nakonec samotní zástupci Institutu plánování a rozvoje (IPR). Autor Metropolitního plánu Roman Koucký tvrdí, že Praze by vyškrtnutí ze seznamu pomohlo[iv], protože brzdí rozvoj. Pro ředitele IPR Ondřeje Boháče UNESCO nepředstavuje žádný problém[v]. Jenže právě IPR je zodpovědný za přípravu Metropolitního plánu, který je pro budoucí rozvoj Prahy i památkovou ochranu klíčový.

Závěry z monitorovací návštěvy UNESCO a ICOMOS budou známy nejdříve za několik měsíců. Zástupci organizace seznámí se závěry kontroly všechny představitele samosprávy hlavního města, aby se mohli dohodnout na lepší ochraně historického centra. Lze ale očekávat, že se problémy i nerespektování předchozích požadavků UNESCO a ICOMOS promítnou do nových a přísnějších požadavků na českou metropoli.

Poznámky:
[i] Prazsky.denik.cz: UNESCO zve pražské politiky kvůli mrakodrapům. Nemají čas (ZDE)
[ii] Stanoviska dotčených orgánů státní správy k Metropolitnímu plánu ZDE
[iii] Otevřený dopis ČNK ICOMOS předsedovi vlády ČR k rekodifikaci stavebního práva ZDE
[iv] idnes.cz: Architekt: Libeňský most bych nezboural, škrtnutí z UNESCO by Praze pomohlo (ZDE)
[v] denik.cz: Šéf pražského plánování Boháč: Prosadit centrální stavební úřad by byla revoluce (ZDE)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

11:54 ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

Energetici v Dukovanech dosáhli plánovaného zvýšení elektrického výkonu 3. výrobního bloku – špičkov…