Arnika: Stavební materiál ze spaloven ohrožuje životní prostředí, ministerstvo odmítá zakročit

25.04.2019 14:32

Popílek ze spaloven odpadů nebo hutí se prodává jako stavební materiál. Na tom by nebylo nic zvláštního, pokud by tento odpad neobsahoval vysoké koncentrace extrémně jedovatých dioxinů[i]. Jedy se pak uvolňují s prachem do vzduchu anebo se dostávají do okolní půdy, kontaminují okolní prostředí a dostávají se do potravních řetězců.

Arnika: Stavební materiál ze spaloven ohrožuje životní prostředí, ministerstvo odmítá zakročit
Foto: Richard Beneš
Popisek: Arnika

O dioxinech však víme, že poškozují vývoj mozku, ničí imunitu a narušují fungování štítné žlázy. Vyřešení tohoto problému nepřinese ani novela vyhlášky o nakládání s odpadem. Ministerstvo životního prostředí se odmítá problémem zabývat, přestože dříve bylo použití odpadů s dioxiny v České republice regulováno. Jednání na zasedání Stockholmské úmluvy[ii] v Ženevě v průběhu následujících dvou týdnů mohou tuto situaci zvrátit. Připomínky k novele vyhlášky o nakládání s odpadem, na jejichž přípravě se Arnika podílela, jsou přílohou této tiskové zprávy.

V České republice schází jakákoliv kontrola, co se děje s odpady obsahujícími extrémně jedovaté materiály. Vytváří se tím příležitost snadného výdělku pro spalovny, které zbytkový odpad po čištění spalin společně s popelem a struskou prodávají jako stavební materiál pro výstavbu cest, na inženýrské sítě i ve městech a obcích, zavážky či rekultivaci skládek. Hlavně však šetří na poplatcích za jejich ukládání jako odpadu. Kvůli chybějící regulaci se dioxiny z kontaminovaného prostředí mohou dostat až lidem do jídla. Dokládají to studie provedené v zahraničí[iii], o kterých informoval i zahraniční tisk, například The Guardian[iv]. Dioxiny se navíc špatně rozkládají a setrvávají v přírodě velmi dlouhou dobu.

„Vyhláška o nakládání s odpadem dříve stanovovala maximální množství nebezpečných dioxinů v popílku ze spaloven, který mohl být použit na povrchu terénu, tedy i jako stavební materiál. K vyřešení problému by tedy přispělo opětovné zavedení limitu,“ navrhuje Jindřich Petrlík z Arniky.

Další vývoj mohou přinést jednání na zasedání Stockholmské úmluvy v Ženevě, které začíná v pondělí 29. dubna. Dosavadní praxe nakládání s nebezpečným odpadem je totiž v rozporu s obecnými principy Stockholmské úmluvy. „Problém je ovšem ve velmi benevolentně nastavených limitech, které si vyjednali spalovnáři v Evropské unii,“ uzavírá Petrlík.

Poznámky:
[i] Více o chlorovaných dioxinech ZDE
[ii] Seznam látek zakázaných Stockholmskou úmluvou ZDE
[iii] Persitent Organic Pollutants in Eggs: Report from Africa ZDE
Weak controls: European e-waste poisons Africa’s food chain ZDE
Persistent Organic Pollutants (POPs) in Chicken Eggs from Alaverdi, Armenia ZDE
Arnika nalezla vysoké koncentrace dioxinů ve vejcích z okolí spaloven odpadu v Číně ZDE
Češi zjistili v Thajsku toxické znečištění, ale mají i dobré zprávy ZDE
[iv] Rotten eggs: e-waste from Europe poisons Ghana's food chain ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…