Asociace krajů ČR: Soutěžení seniorů o volný termín k očkování je nedůstojné

19.01.2021 19:38

Nad vakcinační strategií se v úterý 19. ledna sešli hejtmani s předsedou vlády a ministrem zdravotnictví. Během videokonferenčního jednání informoval předseda vlády Andrej Babiš o dodávce vakcín, kdy bude od zítřka oproti dřívějšímu stavu snaha posílit dodávku do krajů, aby mohli být proočkováni senioři ve věku 80+.

Asociace krajů ČR: Soutěžení seniorů o volný termín k očkování je nedůstojné
Foto: Asociace krajů ČR
Popisek: Asociace krajů ČR

Ministr zdravotnictví Jan Blatný následně představil postupný nárůst počtu proočkovaných obyvatel v jednotlivých krajích. Hejtmani upozornili na rozdíly v dodávce vakcín do krajů, kdy není zohledněn počet obyvatel ve věku 65+ a mezi kraji tak panují rozdíly v proočkovanosti. Lepší přístup k vakcínám mají kraje s fakultními nemocnicemi. Dalším tématem byl systém registrací k očkování, kdy hejtmani upozornili na to, že zájemci o očkování ve věku 80+ jsou nuceni ve stávajícím registračním systému složitě soutěžit o termíny k očkování. Tento problém však bude podle vlády v brzké době vyřešen.

„Soutěž seniorů o volný termín k očkování není důstojný. Informaci o uvolnění termínu by měli od systému dostat automaticky ti nejstarší, kteří se do něj přihlásili,“ upozornil předseda Rady asociace kraje a hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba.

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický k tomu dodal, že vakcíny jsou v rozporu s národní vakcinační strategií rozdělovány přednostně do fakultních nemocnic a není zohledněn podíl obyvatel ve věku 65+ „Pardubický kraj nemůže vakcinovat naplno, protože počet obyvatel rozhodně není kritériem pro rozdělování vakcín. Zároveň je nutno říci, že fakultní a vojenské nemocnice, které jsou státní, nemají tolik povinností, jako my, kteří to děláme celé,“ uvedl hejtman Netolický s tím, že plynulejšímu očkování by prospěla širší spádovost fakultních nemocnic, aby zde mohli být očkováni i lidé ze sousedních krajů.

Po další diskusi o obecném nedostatku vakcín nebo problémech s kolizí centralizovaného a decentralizovaného řízení zejména v krajích, kde fungují fakultní nemocnice, upozornil ministr na změny v registraci očkování, které zásadním způsobem zjednoduší a zpřehlední celý systém. „Přestane soutěžení o termíny a každý, kdo dostane PIN si může být jist místem a časem očkování. Zohledněn bude také věk žadatele,“ ubezpečil Blatný s tím, že přesnou podobu nové registrace představí vláda v brzké době.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…