Asociace nestátních organizací a Česká asociace adiktologů: Koordinace je v protidrogové politice nezbytná

25.01.2018 19:37

Reakce služeb v oblasti závislostí na vyjádření ministra zdravotnictví k přesunu protidrogové politiky na Ministerstvo zdravotnictví

Asociace nestátních organizací a Česká asociace adiktologů: Koordinace je v protidrogové politice nezbytná
Foto: mzcr.cz
Popisek: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Vyjádření ministra zdravotnictví, že přesun Odboru protidrogové politiky pod Ministerstvo zdravotnictví byla pouze jedna z možností a nic není rozhodnuto, vnímáme jako příznivý signál.

Zkušenosti z dlouholeté praxe jednoznačně ukazují, že koordinace je v protidrogové politice nezbytná a jejím základem je dostatečný odborný náhled jak na oblast prevence, léčby, aspekty sociální, zdravotní, vzdělávací, represivní i další. U nás je protidrogová politika realizována mj. prostřednictvím služeb prevence a léčby, které pouze částečně spadají do rezortu zdravotnictví, naopak jejich významná část je vázána v krajských sítích sociálních služeb. To ovlivňuje i způsob financování péče se závislými: ministerstvo zdravotnictví ve svých dotačních programech neumožňuje hradit například sociální pracovníky, zmíněné krajské sítě sociálních služeb naopak hradí výhradně pracovníky registrované podle zákona o sociálních službách - a to jsou zde uvedeny pouze dvě z mnoha složek protidrogové politiky. Je tedy zjevné, že optimální koordinace je nezbytná. Je tomu tak nejen u nás, ale i v jiných zemích: evropské země, které mají dobře fungující protidrogové politiky, mají také dobře fungující centrální - mezirezortní - koordinační orgány. Přesunutím Odboru protidrogové politiky pod rezort ministerstva zdravotnictví by došlo k oslabení těchto důležitých koordinačních mechanismů ve vztahu k jiným rezortům.

Zachováním Odboru protidrogové politiky ve stávajícím zakotvení pod Úřadem vlády nadto budou ušetřeny státní prostředky, které by jinak byly zcela zbytečně vynaloženy na náročný přesun složité agendy. V situaci, kdy v systému protidrogových služeb, které pracují se závislými, doposud není vyřešen finanční deficit ve výši 70 milionů korun, je tato úspora jistě žádoucí.

Helena Rampachová, předsedkyně Rady Asociace nestátních organizací
Vojtěch Janouškovec, předseda České asociace adiktologů 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…