Autorem podoby rekrutačních automobilů je výtvarník z VHÚ

04.12.2017 22:20

Akademický malíř Pavel Holý z Vojenského historického ústavu Praha je autorem výtvarného řešení automobilů Armády České republiky, které budou působit v rámci náboru nových vojáků. Automobily byly veřejnosti představeny poslední listopadový den před budovou Generálního štábu Armády České republiky.

Autorem podoby rekrutačních automobilů je výtvarník z VHÚ
Foto: VHÚ
Popisek: Vojenský historický ústav, logo

Slavnostní předání se uskutečnilo v Praze 6 na Vítězném náměstí, před budovou Generálního štábu. Spolu s náčelníkem Generálního štábu AČR armádním generálem Josefem Bečvářem vozidla předávala také jeho poradkyně, brigádní generálka Lenka Šmerdová.

Dvanáct zbrusu nových automobilů Škoda Fabia combi se specifickým potiskem, jehož autorem je akademický malíř Pavel Holý z Vojenského historického ústavu Praha, budou používat rekrutéři při své každodenní práci a k podpoře zájmu veřejnosti o vstup do armády.

Armádní generál Josef Bečvář ve svém projevu při předávání vozů zmínil letošní úspěšné plnění rekrutačních cílů, na kterých se podílela řada zainteresovaných odborníků z různých složek armády. Zároveň popřál novým vozidlům hodně šťastných kilometrů: „A hlavně ať je na zadním sedadle vždy hodně informací pro ty, kteří mají opravdový zájem o vstup do Armády České republiky,“ řekl náčelník Generálního štábu.

Rekrutační automobily Armády České republiky

A jak vznikal originální vojenský motiv, který vozidla odlišuje a zdobí přední kapotu a také zadní část vozidla?

„Ve výtvarném řešení nebylo možné použít motiv jednoho druhu vojska, bylo nutné najít celoarmádní symbol,“ vysvětluje řešení polepu rekrutační fabie Pavel Holý.

„Tím symbolem se stal motiv maskovací sítě, kterou používají všechny složky armády. Maskovací síť ovšem z logiky věci musí působit nenápadně, proto byl polep doplněn dvěma postavami sedícími na zadních sedadlech. Z jedné strany je to příslušník pozemních sil, z druhé strany jde o příslušníka vzdušných sil. Určitým ozvláštněním je také motiv odmontovaných zadních dveří – ten byl převzat z Toyoty Hilux, které používaly speciální jednotky AČR v zahraničních misích. Jedna z Toyot je dnes také exponátem Vojenského technického muzea v Lešanech,“ doplnil výtvarník Holý.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…