Básně Jiřího Žáčka nazpívala Helena Vondráčková i Dan Hůlka

24.11.2021 14:15 | Tisková zpráva

Právě vychází dvojalbum Zpověď Jiřího Žáčka a Karla Maříka, jehož jsou ParlamentníListy.cz mediálním partnerem. Dvě CD, 22 písní, 123 minut hudby a kniha básní s originálními kolážemi. Autorem hudby je skladatel, producent a instrumentalista Karel Mařík. Kromě nevšedního zážitku ze spojení poezie a hudby se jedná o skvělý dárek především pro něžnou část českého a slovenského publika.

Básně Jiřího Žáčka nazpívala Helena Vondráčková i Dan Hůlka
Foto: Archiv redakce
Popisek: Z natáčení dvojalba Zpověď Jiřího Žáčka a Karla Maříka

Zhudebněné básně Jiřího Žáčka v podání předních interpretů a živé kapely, smyčcového orchestru a za přítomnosti významných virtuózních hostů nazpívali přední interpreti: František Černý ze skupiny Čechomor, Igor Timko ze skupiny No Name, Petr Janda z Olympiku, Daniel Hůlka, Helena Vondráčková, Marta Jandová, Ivana Klimentová, Marta Berkyová, Kristýna Peterková, Jan Dolanský, Roman Zach, STIGO a Karel Mařík.

Jiří Žáček patří k nejčtenějším českým básníkům. Jeho tvorba, v níž dokázal skloubit lyriku a humor, oslovuje čtenáře a čtenářky všech generací už pět desetiletí. Píše vážnou poezii, ale také epigramy, aforismy, parodie, písňové texty, nonsensové verše pro děti i dospělé, bajky, fejetony, divadelní a televizní hry, pohádky, může se pochlubit i úspěšným slabikářem pro prvňáčky a dětskou encyklopedií. Je autorem více než padesáti knížek pro dospělé i děti, které vyšly v celkovém počtu téměř tří milionů výtisků. Získal řadu nakladatelských cen.

„Zpovědí chceme zprostředkovat příznivcům Jiřího Žáčka, ale i těm, kteří si ho díky novému albu teprve objeví, emotivní propojení básní, hudby a umělecky pojatých fotografií, “ uvedl Karel Mařík, který nápad zhudebnit básně Jiřího Žáčka dlouho promýšlel. Teprve covidová doba mu prý dala prostor svůj sen realizovat.

Karel Mařík se od devadesátých let minulého století naplno věnuje hudební produkci, komponování a koncertování. Podílel se na bezmála stovce alb různých interpretů. V Čechách je známá jeho spolupráce s Danielem Landou, Bárou Basikovou, Petrem Kolářem, Michalem Pavlíčkem, Annou K., skupinou Lucie či Karlem Gottem.

V roce 2020 hudebně produkoval a autorsky přispěl na album Tvrdohlavá zpěvačky Heleny Vondráčkové. Prosadil se též v zahraničí. Například v roce 2019 hudebně produkoval a zkomponoval hudbu k sólovému albu Last Testament Dana McCaffertyho – původního sólisty ze skupiny Nazareth.

„Skladby jsme nahrávali živě, což není až tak neobvyklé, ale dnes je už raritou, že všichni muzikanti natáčeli písně společně v jeden moment. Tím získaly nahrávky větší autenticitu, vnitřní energii a živost, kterou diváci uslyší také na koncertech," dodal Mařík.

Album nahráli kromě něj (piano a akordeon) Tomáš Kryl (kytary), Zdeněk Ševčík (bicí), Miloš Miškovský (baskytara), Adam Karel Mařík (kytary) a hosté Vratislav Bartoš (trumpeta a křídlovka), Ondřej Klímek (saxofon, flétna) a Andrea Jiskrová (housle).

Většina písní je zpestřena živým smyčcovým orchestrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…