Budoucnost patří studentům. O tom, jak bude vypadat, rozhodli sami

20.12.2016 15:15

Budoucnost patří studentům. O tom, jak bude vypadat, rozhodli oni sami na předvánočním setkání Pražského studentského summitu.

Budoucnost patří studentům. O tom, jak bude vypadat, rozhodli sami
Foto: amo.cz
Popisek: Pražský studentský summit

Několik set studentů středních i vysokých škol o víkendu zamířilo do Prahy, aby zde společně diskutovali nad Cíli udržitelného rozvoje. Pražský studentský summit drží už dvaadvacet let krok s aktuálními politickými i společensko-kulturními tématy a vzdělává o nejpalčivějších otázkách dneška.

Po přivítání Filipem Jelínkem, zástupcem hlavní koordinátorky projektu, si účastníci mohli vybrat z pestré nabídky vzdělávacích seminářů, zaměřených na jednotlivé Cíle udržitelného rozvoje. Od Bedřicha Moldana, bývalého ministra životního prostředí, Candidy Horňákové, diplomatky na Ministerstvu zahraničních věcí , a mnohých dalších významných hostů se studenti dozvěděli více například o rovnosti můžu a žen, životním prostředí, zahraniční rozvojové spolupráci, humanitárních akcích, rozvoji měst a mnohých dalších tématech, která budou hýbat světovým děním v budoucnosti.

Bedřich Moldan mezi studenty vnesl myšlenku: “Snažil jsem se poukázat, jak důležité jsou globální dohody, které sami o sobě ukazují, že ten svět je schopen nějakým způsobem se domluvit. A úroveň globálních dohod má odraz v národní politice, jak se lidé chovají, nejenom na úrovni politiků, ale také na úrovni běžného života.”

Hlavní koordinátorka projektu, studentka Univerzity Karlovy, Eva Prudilová k programu dodává: „Vzdělávání mladých lidí o jednotlivých Cílech udržitelného rozvoje podporuje jejich zájem o okolní svět i o svou vlastní budoucnost v něm. Je důležité vést mladé lidi k zodpovědnosti a aktivní účasti na aktuálním dění.“

Po krátké pauze následovala druhá část seminářů, zaměřená na seznámení účastníků s jednotlivými světovými regiony a jejich politickou, ekonomikou a hospodářskou situací. Úvod do této problematiky představili analytici výzkumného centra Asociace pro mezinárodní otázky a další hosté, kupříkladu Jan Michal.

Odpoledne si účastníci na vlastní kůži vyzkoušeli role delegátů při simulaci mezinárodních jednání v modelech OSN, EU a NATO, kde hájili názory a postoje jednotlivých států a poznali, jaké to je i rozhodovat o zásadních otázkách pro budoucnost lidstva.

Pražský studentský summit je pořádán více než 60 dobrovolníky z řad studentů vysokých škol a je jedním z projektů Asociace pro mezinárodní otázky (AMO). AMO je nevládní nezisková organizace, která se roku 1997 zabývá výzkumem a vzděláváním v oblasti mezinárodní vztahů. Svou činností podporuje aktivní přístup k zahraniční politice, poskytuje nestrannou analýzu mezinárodního dění a otevírá prostor k fundované diskusi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…