ČEZ: Ani molekula ruského plynu. LNG terminál v nizozemském Eemshavenu slaví rok

20.09.2023 19:02 | Tisková zpráva

Eemshaven byl vůbec prvním terminálem na zkapalněný zemní plyn spuštěným v Evropě od začátku války na Ukrajině. Zařízení umožňuje zpracovat až osm miliard metrů krychlových plynu ročně, z toho až tři miliardy jsou určeny pro Českou republiku, což je objem rovnající se více než třetině české roční spotřeby. Vedle ČEZ využívají kapacity terminálu také nadnárodní společnosti Shell a Engie. Do terminálu během jeho fungování nepřijel žádný ruský plyn, což bylo přímo součástí podmínek výběrového řízení.

ČEZ: Ani molekula ruského plynu. LNG terminál v nizozemském Eemshavenu slaví rok
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Terminál v Eemshavenu slavnostně zahájil svůj provoz před rokem za účastí českého premiéra Petra Fialy, nizozemského ministra klimatu a energetiky Roba Jettena a dalších představitelů české a nizozemské vlády.

„Energetická bezpečnost je jednou z priorit mojí vlády a jedna ze šesti strategických oblastí, které jsou klíčové pro Restart Česka. Naše rychlá reakce a tím i včasné zajištění kapacity v terminálu v Eemshavenu během energetické krize bylo klíčové pro to, abychom měli dostatek plynu nejen na loňskou zimu, ale i příští roky. Terminál funguje podle našich představ a přispívá k zásobování plynem naší země i celého regionu. Důležité také je, že žádný plyn dovážený do Eemshavenu nepochází z Ruska, což je přímo zakotveno ve smlouvách,“ uvedl premiér Petr Fiala.

„O možnosti získat podíl v tomto terminálu jsme začali jednat hned poté, co se začala jeho realizace připravovat. Jsem rád, že se toto rozhodnutí ukázalo jako správné, protože výrazně přispívá k tomu, že se dokážeme obejít bez dodávek plynu z Ruska. Stále nám vystačí dovoz plynu z Norska nebo právě z terminálů LNG, jako je ten v Eemshavenu. České zásobníky plynu jsou nyní naplněny na 97 procent, a my jsme tak dobře připraveni na následující topnou sezonu,“ vysvětluje ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

„Většina lodí k nám připlouvá ze Spojených států, z terminálů v Louisianě a v Texasu. Postupně ale seznam našich dodavatelů rozšiřujeme, takže k nám dorazily také lodě z Jižní Ameriky a Afriky. Do konce roku očekáváme příjezd dalších 9 lodí,“ říká generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…