ČEZ Distribuce připojila do sítě přes 100 tisíc slunečních elektráren, úpravy sítí si letos vyžádají 6,8 miliardy

06.12.2023 9:11 | Tisková zpráva

Společnost ČEZ Distribuce již má ve své síti připojeno k polovině listopadu 100 415 fotovoltaických elektráren, tzv. výroben s celkovým instalovaným výkonem 1820 MW. Ještě před pěti lety bylo těchto elektráren na 20 tisíc. Jen letos jich zatím energetici připojili do své distribuční sítě přes 47,8 tisíc. Z 95 procent se jedná o malé střešní fotovoltaiky do 10 KW. Roste zájem také o připojení větrných elektráren.

ČEZ Distribuce připojila do sítě přes 100 tisíc slunečních elektráren, úpravy sítí si letos vyžádají 6,8 miliardy
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

„Průběžně realizujeme investiční akce na rozvoj, obnovu a posílení distribuční soustavy, tak abychom byli schopni připojovat požadavky našich zákazníků. Letos investujeme do rozvoje a na obnovu distribuční soustavy 16,5 miliardy korun, což je historicky největší objem investic a staveb. Pro rychlejší připojení zákaznických požadavků zejména v oblasti obnovitelných zdrojů, především fotovoltaických elektráren, jsme vyčlenili z této částky 6,8 miliardy pro úpravy a posílení sítí,“ vysvětluje Martin Zmelík, generální ředitel ČEZ Distribuce.

Čtyřnásobně větší zájem o FVE, roste zájem o připojení větrných elektráren (VTE)

Zájem o připojování nových obnovitelných zdrojů v síti ČEZ Distribuce vzrostl loni čtyřnásobně, a to díky dotačním výzvám NZÚ (nová zelená úsporám) a MDF (Modernizační fond). Solární boom pokračuje i letos.

Počty připojených výroben a rezervovaným výkonem:

tabulka

Roste zájem o větrné elektrárny

V letošním roce bylo zatím podáno celkem 211 ks žádostí o připojení VTE s požadovaným výkonem 3 164 MW. Z toho bylo 163 ks žádostí na hladině vysokého napětí a 48 na hladině velmi vysokého napětí. Aktuálně v listopadu 2023 je k distribuční soustavě ČEZ Distribuce připojeno 96 VTE s celkovým výkonem 329 MW. V roce 2021 to bylo 89 ks VTE. Za letošní rok energetici připojili do sítě 7 VTE, v roce 2022 to byly jen 2 VTE.

Kapacita pro připojení se v čase mění

Anketa

Reprezentuje Petr Fiala dobře Českou republiku?

2%
97%
hlasovalo: 57621 lidí

V rámci vyhodnocování volné kapacity pro připojování výroben je zpracována přehledová mapa oblastí s omezenou možností připojování na napěťové hladině vvn a vn. Aktuální stav je možné sledovat na našich webových stránkách ZDE.

Dále je možné ověřit volnou kapacitu pro připojování výrobního zdroje na hladině nízkého napětí v aplikaci PROUD (ZDE).

Raketový solární boom již vede k určitým omezením. Energetici musí v některých případech či lokalitách omezovat hodnoty povolovaného výkonu. Situaci ČEZ Distribuce průběžně vyhodnocuje a hledá řešení, jak předcházet slabým místům v distribuční soustavě. Některá řešení jsou rychlejší a některá zaberou více času na přípravu. Při samotné přípravě však energetici naráží na komplikace při majetkoprávním projednávání tras a získání příslušných povolení pro realizaci jednotlivých záměrů.

ČEZ Distribuce, a. s., ze Skupiny ČEZ provozuje na území České republiky vedení v délce 167 628 km s 3,7 mil. odběrných míst. Společnost působí na území krajů Plzeňského, Karlovarského, Ústeckého, Středočeského, Libereckého, Královéhradeckého, Pardubického, Olomouckého, Moravskoslezského a částečně v kraji Zlínském a Vysočina. Postupnou modernizací, plánovanou rekonstrukcí zařízení distribuční soustavy a proaktivním přístupem stabilně zvyšuje a zajišťuje kvalitní a spolehlivé dodávky elektřiny a plní rostoucí požadavky zákazníků. Cílenými investicemi do distribučního zařízení je umožňován další rozvoj české ekonomiky a vytvářen prostor investorům a tím i novým pracovním místům v regionech. Více informací najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

7:14 Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

Před 20 lety Česko vstoupilo do Evropské unie, a započala tak etapa ekonomických i společenských změ…