ČEZ: Energetici s Armádou ČR ověřovali ochranu vzdušného prostoru Jaderné elektrárny Dukovany

15.10.2023 17:55 | Tisková zpráva

Fungování unikátní technologie a technických prostředků určených pro ochranu důležitých objektů před bezpilotními prostředky ověřovala Armáda České republiky v širším areálu Jaderné elektrárny Dukovany. Hlavní úlohu měl armádní taktický stavebnicový komunikační rušič STARKOM, který je jedním z nejmodernějších ochranných systémů ve střední Evropě.

ČEZ: Energetici s Armádou ČR ověřovali ochranu vzdušného prostoru Jaderné elektrárny Dukovany
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Obě české jaderné elektrárny patří mezi jedny z nejstřeženějších objektů kritické infrastruktury státu, jejichž ochranu by v krajním případě ohrožení zabezpečovala Armáda České republiky. ČEZ v minulém období v elektrárnách realizoval sadu primárně pasivních opatření, včetně posílení účinnosti a efektivity oblasti protivzdušné ochrany.

„Zabezpečení obou českých jaderných elektráren proti hrozbám, které by teoreticky mohli ohrozit bezpečný provoz těchto zařízení věnujeme velkou pozornost. Jednou z oblastí, kterou se v tomto kontextu už dlouhodobě zabýváme, je i ochrana proti bezpilotním leteckým systémům.“ prozradil ředitel útvaru Ochrana Skupiny ČEZ, Daniel Rous.

Anketa

Hrozí Evropě akutní nebezpečí islámského terorismu?

97%
hlasovalo: 29500 lidí

V rámci šesti praktických ukázek zástupci 53. pluku průzkumu a elektronického boje a 25. protiletadlového raketového pluku Armády ČR představili schopnost efektivního zabezpečení vzdušného prostorů proti bezpilotním prostředkům (UAS – unmanned aircraft system). Prakticky tak vytvořili vzdušný štít kolem celé elektrárny za pomocí detekčních schopnosti společnosti JISR institute (Joint Intelligence, Surveillance and Reconnaissance), nedestruktivní působení prostředku STARKOM a destruktivní působení prostředku RBS 70 NG (roboto systém – přenosný protiletadlový raketový systém).

Systémy, vedle včasného zjištění narušení vzdušného prostoru případným bezpilotním prostředkem, jako jsou například drony, umí zajistit převzetí tohoto bezpilotního zařízení, narušit a převzít jeho řízení, provést vizuální kontrolu nebo zajistit jeho případné zneškodnění. Systém také umí v některých případech lokalizovat i útočného pilota dronu, který může být vzdálen i několik set metrů nebo kilometrů.

Obě jaderné elektrárny jsou chráněny také tzv. bezletovou zónou, tvořenou válcem o průměru 4 km a výšce 1,5 km, která komerčně využívaným a dostupným zařízením zamezuje vstup do tohoto vzdušného prostoru. Na dodržování tohoto zákazu dohlíží Úřad pro civilní letectví je jediný oprávněn v případě potřeby vydat mimořádná povolení, která byla nezbytná i pro provedení tohoto cvičení.

Od začátku roku elektrárna Dukovany vyrobila 11 499 855 megawatt hodin elektřiny. Dukovany a Temelín jsou zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…