ČEZ: Jaderná elektrárna Dukovany vyrobila v roce 2023 14,3 TWh bezemisní elektřiny

02.01.2024 9:57 | Tisková zpráva

Výrobou 14,3 TWh čisté bezemisní energie se Jaderná elektrárna Dukovany v loňském roce podílela na dosažení celkové výroby z obou českých jaderných elektráren skupiny ČEZ ve výši 30,4 TWh.

ČEZ: Jaderná elektrárna Dukovany vyrobila v roce 2023 14,3 TWh bezemisní elektřiny
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Dukovany tak potvrdily roli bezpečného a spolehlivého zdroje čisté energie, který i přes rozsáhlé modernizace pro zajištění minimálně šedesátiletého provozu, dlouhodobě vyrábí přes 20% celkové spotřeby České republiky. Plánovanou výrobu ČEZ v Dukovanech díky bezpečnému a spolehlivému provozu bloků v letošním roce dosáhl už ve středu 20. 12., o jedenáct dnů dříve oproti původnímu očekávání.

„Je to výsledek vysoké spolehlivosti zařízení, odpovědného přístupu zaměstnanců a probíhajících modernizací, která přispívá ke snižování vlastní spotřeby a zvyšování efektivity provozu výroby,“ zdůvodnil výrobní výsledek Roman Havlín, ředitel Jaderné elektrárny Dukovany.

Anketa

Líbil se vám novoroční projev prezidenta Petra Pavla?

4%
35%
hlasovalo: 39607 lidí

Výrobní hranici 14 TWh překonala první jaderná elektrárna na českém území potřinácté v historii. Poprvé se to energetikům v Dukovanech povedlo v roce 2006. „K překročení očekávané výroby přispěly především úspěšně zvládnuté odstávky a pro provoz dukovanských bloků i příznivé počasí. Díky přechodu na 16měsíční palivové cykly nás letos čekají celkem tři odstávky pro výměnu paliva a tomu odpovídající výroba,“ doplnil Roman Havlín, ředitel Jaderné elektrárny Dukovany. Společně s Jadernou elektrárnou Temelín vyrobily obě české jaderné elektrárny 30,4 TWh.

Historicky jde o čtvrtý nejlepší výsledek českých jaderných elektráren. „Prioritou je pro nás bezpečnost a stabilita, nechceme prvoplánově trhat rekordy. Obě elektrárny navíc připravujeme na nejméně šedesátiletý provoz. Odstávky tak už zdaleka nejsou jen o výměně paliva, ale především o řadě modernizačních programů a kontrol. A i přesto plníme i výrobní plány,“ uvedl Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

Podíl jaderných elektráren na české spotřebě v posledních letech roste. Aktuálně svojí bezemisní výrobou pokrývají přibližně polovinu české spotřeby. Na obou elektrárnách postupně přechází na delší palivové cykly. V případě Dukovan to je šestnáct měsíců a u Temelína osmnáct měsíců. Proti současné výrobě chce ČEZ opatřeními získat přibližně 2 terawatthodiny elektřiny, tedy přibližně další 3-4 procenta celkové české spotřeby. Od začátku provozu v roce 1985 Jaderná elektrárna Dukovany vyrobily a dodala do sítě 506 104 GWh čisté energie, která by České republice stačili na 8 let.

Od začátku roku elektrárna Dukovany vyrobila 14 327 269 megawatt hodin elektřiny. Dukovany a Temelín jsou zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

7:14 Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

Před 20 lety Česko vstoupilo do Evropské unie, a započala tak etapa ekonomických i společenských změ…