ČEZ: Možný požár a zranění cvičila Teplárna ve Dvoře Králové

19.06.2023 8:17 | Komerční článek

Únik oleje z nádrže do zachytávací havarijní jímky, drobný kouř nad skladovací nádrží s lehkým topným olejem a zaměstnanec zraněný na střeše nádrže. Vše naštěstí jen cvičně! Na Teplárně ve Dvoře Králové nad Labem právě probíhá pravidelné havarijní cvičení. V součinnosti zaměstnanců a hasičů si všichni prověřili připravenost v případě mimořádných událostí.

ČEZ: Možný požár a zranění cvičila Teplárna ve Dvoře Králové
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Zaměstnanec bezpečnostní agentury zahlédne drobný kouř nad skladovací nádrží lehkého topného oleje. Ihned informuje směnového mistra. Směnový mistr vyšle na kontrolu zaměstnance provádějícího pochůzku. Sám pak při kontrole zjistí únik oleje do zachytávači havarijní jímky. Zaměstnanec provádějící kontrolu na střeše se nehlásí. Směnový mistr dává zaměstnanci bezpečnostní agentury na vrátnici pokyn pro oznámení celé události na číslo Integrovaného záchranného systému112.

Bezpečnostní agentura obsluhující vrátnici na základě pokynů směnového mistra evakuuje administrativní budovu a zajistí volný průjezd vrátnicí zasahujícím jednotkám HZS.

Hasičský záchranný sbor přijíždí do několika minut. Jako první je na místě profesionální jednotka hasičů ze Dvora Králové nad Labem a hned za ní přijíždí dobrovolní hasiči ze Žirče a Verdeku. Velitel zásahu posílá plošinu s obsluhou do blízkosti nádrží a družstvo v dýchací technice zachraňuje zaměstnance v bezvědomí ze střechy nádrže a předává právě se dostavující posádce Záchranné služby. Směnový mistr identifikuje místo netěsnosti v technologii a zajistí potřebné kroky k zastavení úniku vytékajícího oleje. Zásah provede Hasičský záchranný sbor v ochranných oblecích. Protože olej vytékající z nádrže je horký, velitel zásahu se rozhodne o zakrytí hladiny oleje těžkou pěnou, a tím zabrání vzplanutí oleje. Využije k tomu zařízení na těžkou pěnu, které je k těmto účelům na spodu nádrží umístěno.

Anketa

Jste pro přijetí Istanbulské úmluvy?

1%
98%
hlasovalo: 21466 lidí

Pravidelné havarijní cvičení splnilo svůj účel a prověřilo připravenost zaměstnanců v případě mimořádných událostí. Důležitou součástí cvičení byla i komunikace s příslušnými složkami integrovaného záchranného systému a zaměstnanci. Všichni prošli na výbornou.

„Havarijní cvičení jsou pro nás pravidelnými událostmi. Prvořadým úkolem je prověřit zaměstnance při vzniku mimořádné události, aby všichni věděli, co mají dělat. Při tomto cvičení opět všichni prošli na jedničku. Dodrženy byly provozní instrukce i přesně daná pravidla pro případ vzniku mimořádné události, kdyby došlo například k požáru či zranění zaměstnance,“ říká Pavel Poživil, vedoucí oddělení řízení směnového provozu Teplárny.

„Cvičení prověřilo připravenost zaměstnanců i koordinaci se záchrannými složkami. Vše proběhlo přesně podle scénáře a cvičení bylo přínosné nejen pro naše zaměstnance, ale i pro hasičský záchranný sbor, který si zkusil zásah v reálném prostředí teplárny, “ pochvaluje si výsledek cvičení Milan Beran, koordinátor PO a HP.

„Zaměstnanci teplárny a členové havarijního štábu si opět po roce zopakovali možný scénář při vzniku mimořádné události. Ověřena byla i funkčnost technických prostředků, technického zařízení na hašení nádrží s lehkým topným olejem, pěnové prostředky na hašení a další technické detaily. Ověřili jsme i kontakty v tabulce ohlašovacích povinností,“ doplňuje Milan Beran.

Teplárna ve Dvoře Králové prochází kompletní modernizací

Teplárna ve Dvoře Králové nad Labem je od roku 1955 centrálním zdrojem tepla pro město. Instalovaný teplárenský výkon zde činí 67 MW. Ročně se odtud prostřednictvím tepelné sítě o délce 15 km dodá teplo v celkovém objemu asi 210 TJ do 240 předávacích míst. Teplárna má nové horkovodní sítě pro centrální zásobování teplem a připravuje nový ekologický zdroj tepla pro splnění budoucích emisních limitů, který bude kombinovaný na biomasu a plyn.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

16:13 Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohr…