ČEZ: Na vánočním osvětlení se šetřit nevyplatí, spotřebuje pár korun

14.12.2023 16:03 | Tisková zpráva

Vánoční atmosféru v podobě světelných dekorací si není třeba odpírat. A to i přes nárůst cen po loňské invazi Ruska na Ukrajinu. Při použití LED světýlek totiž za desítky hodin provozu blikající stromeček, elektrické svícny nebo populární svítící sobi spotřebují méně, než kolik stojí jedno máslo. A výrazně méně, než stojí jedno vyprání v pračce. Podobně se není třeba bát ani pouštění televize: provoz nejobvyklejších LED televizí stojí za den 18 korun.

ČEZ: Na vánočním osvětlení se šetřit nevyplatí, spotřebuje pár korun
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

K atmosféře vánočních svátků patří výzdoba, často v podobě různých světýlek, světelných řetězů či svícnů. A rozhodně není na místě hledat úsporu u vánoční světelné dekorace. Pokud se zvolí správná varianta světýlek, vyjde jejich provoz přes celé Vánoce i v období adventu jen na pár desítek korun. Většinou však vánoční osvětlení nemáme celý měsíc.

Spotřeba každého spotřebiče se odvíjí od příkonu, který je u každého elektrického výrobku uvedený. Například LED světelné řetězy na vánoční stromeček mívají nejčastěji příkon kolem 6 wattů. Ano wattů, ceny elektřiny máte za kilowattu, tedy za 1000 wattů. Při 12hodinovém svícení během celého prosince domácnost utratí za provoz jednoho řetězu na vánočním stromku 24 korun, včetně poplatků za distribuci elektřiny. A to i přes nárůst cen v době energetické krize po invazi Ruska na Ukrajinu.

Velmi nízkou spotřebu mají rovněž další menší vánoční dekorace. Například elektrické svícny lze pořídit s příkonem od 1 do 4 W, malé vánoční sochy, například svíticí sobi, sněhuláci, nebo medvědi, pak od 3 W. Také jejich provoz přes celý advent tedy znamená jen zanedbatelné náklady na elektřinu. Oblíbené venkovní světelné sítě na zeď mají příkon od 3,6 do 8,7 W. Ani za jejich provoz tedy domácnost nezaplatí víc než pár desítek korun. Vánoční osvětlení si může díky minimálním nákladům dovolit úplně každý a není potřeba se v tomto ohledu omezovat.

Rozhodně není potřeba si odepřít ani celodenní sledování oblíbených vánočních pohádek.  Provoz nejobvyklejších LED televizí stojí za den přibližně do 18 korun. Podobně není příliš nutné hlídat spotřebu při vaření štědrovečerní večeře nebo při pečení cukroví. Například příkon trub se pohybuje od 2,1 do 3,9 kW. Tříhodinové pečení tak vyjde přibližně na 100 korun.

Příklady spotřeby vánočních světelných dekorací

Dekorace

Příkon

Náklady na svícení*

Vánoční řetěz – 500 LED

 

6 W

24 Kč

Vánoční řetěz s časovačem – 500 LED diod

9,6 W

39 Kč

Vánoční svícen – 7 LED žárovek

1 W

4 Kč

Vánoční svícen se žárovkami

19,8 W

80 Kč

LED dekorace sobí socha

4 W

16 Kč

Extravagantně nazdobený rodinný dům

1500 W

6 080 Kč

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…