ČEZ: Rekordní zájem o zelenou a jadernou elektřinu

09.08.2023 16:03 | Tisková zpráva

Zájem firem o elektřinu pocházející z obnovitelných a jaderných zdrojů výrazně roste. Objem zasmluvněné ekologické elektřiny na letošní rok od ČEZ ESCO je rekordní a dosahuje 2,7 terawatthodiny. Jen za první letošní půlrok převýšil zájem o zelenou elektřinu z obnovitelných zdrojů a jadernou elektřinu poptávku za celý loňský rok, a dokonce ji o 15 % předčil. Další smlouvy jsou přitom před uzavřením, takže by se celkové letošní dodávky ekologicky certifikované elektřiny od ČEZ ESCO mohly přiblížit 4 terawatthodinám a meziročně stoupnout téměř na dvojnásobek.

ČEZ: Rekordní zájem o zelenou a jadernou elektřinu
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Společnost ČEZ ESCO zasmluvnila v prvním pololetí letošního roku vyšší dodávky ekologické elektřiny než za celý loňský rok. Poptávka po bezemisní elektřině stoupá, zejména ze strany firem, které musí snižování klimatické stopy prokazovat v rámci svých dodavatelských řetězců.

„Úkolem ČEZ ESCO je pomoct s dekarbonizací našim zákazníkům z oblasti průmyslu, obcí i veřejné správy. Řada z nich si pořizuje vlastní fotovoltaické elektrárny, které jim umožňují snížit provozní náklady za energie na desítky let dopředu a zároveň snížit emise. Další možností je zajistit si dodávky bezemisní elektřiny, která je doprovázena certifikátem zaručujícím, že zákazník skutečně odpovídajícím způsobem snižuje emise CO2. Zájem o dodávky bezemisní elektřiny rok od roku roste a letos by mohly být její dodávky oproti loňsku dvojnásobné,“ říká generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák.

Objem zasmluvněné ekologické elektřiny je za první pololetí letošního roku už o 15 % vyšší než za celý loňský rok; konkrétně u zelené elektřiny z obnovitelných zdrojů stoupl zatím letos o 11 procent na 2 terawatthodiny, u jaderné elektřiny pak o čtvrtinu na 700 gigawatthodin. Další smlouvy jsou přitom před uzavřením, takže by se celkové letošní dodávky ekologicky certifikované elektřiny od ČEZ ESCO mohly přiblížit 4 terawatthodinám a meziročně stoupnout téměř na dvojnásobek. Trend růstu je dlouhodobý: o desítky procent stouply dodávky ekologické elektřiny i loni.

 

Rok

Zelená elektřina

Elektřina z jádra

Celkem

y/y růst

2021

1 127 GWh

339 GWh

1 466 GWh

 

2022

1 784 GWh

560 GWh

2 345 GWh

+ 60 %

2023 (za 1. pololetí)

1 988 GWh

696 GWh

2 684 GWh

+ 15 %

Mezi významné zákazníky, kteří od ČEZ ESCO odebírají zelenou nebo jadernou elektřinu, patří společnosti z oborů stavebnictví, automobilového průmyslu, banky, ale i obchodní řetězce. Jednou z posledních významných zakázek jsou dodávky pro operátora T-Mobile, který každý rok odebere 100 GWh zelené elektřiny. ČEZ ESCO bude zásobovat energií 3 000 jeho odběrných míst od roku 2024 až do roku 2026. Dalšími velkými zákazníky jsou například SPOLCHEMIE nebo Eurovia.

Skupina ČEZ v rámci svého příslibu naplnit závazky Pařížské dohody oznámila strategii Čistá Energie Zítřka. Mezi ambiciózní cíle strategie patří plán vybudovat do roku 2030 dalších 6000 MW obnovitelných zdrojů, skončit s využíváním uhlí v teplárenství a výrobu elektřiny z uhlí omezit na minimum. Do roku 2040 chce být ČEZ klimaticky neutrální.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

22:28 HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

Ve dnech 25.7 a 26. 7. se v budově GŘ HZS ČR uskutečnilo pracovní jednání se zástupci Saska a Bavors…