ČEZ: Už tento rok dodá Westinghouse nové palivo pro české jaderné elektrárny

14.02.2024 12:49 | Tisková zpráva

Už na konci letošního roku by měla do Dukovan dorazit první dodávka palivových souborů společnosti Westinghouse. Plánované dodávky pro Temelín budou následovat o několik měsíců později.

ČEZ: Už tento rok dodá Westinghouse nové palivo pro české jaderné elektrárny
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Diverzifikace dodávek paliva je jeden z klíčových kroků pro další posílení energetické bezpečnosti České republiky. Očekávané palivo současně umožňuje dosažení prodloužených palivových kampaní všech českých jaderných bloků.

Už v roce 2019 zavezl Temelín do reaktoru prvního bloku šest zkušebních palivových souborů Westinghouse. Sloužily mimo jiné k ověření jejich vlastností a s výsledky nyní pracují odborníci v obou společnostech. Přispěly i k přípravě a specifikaci paliva, které elektrárna poprvé uskladní v první polovině příštího roku.

„Ještě o něco dřív, tedy už na konci letošního roku, nám přiveze Westinghouse palivové soubory do Dukovan. Aktuálně zde dokončujeme rozšíření skladovacích prostor a platí, že i nadále budeme držet zásobu na minimálně tři a více let,“ říká člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek.

Anketa

Má Evropa přejít na válečnou ekonomiku, aby se ubránila Rusku?

6%
93%
hlasovalo: 45989 lidí

V případě Dukovan společnost Westinghouse využije design palivových souborů, který vychází z už dodávaného paliva do ukrajinské Rovenské jaderné elektrárny.

„Už jsme dodali přes 1500 palivových souborů pro reaktory typu VVER-1000, které už byly ověřeny provozem bez problémů a podle očekávání. Do Dukovan plánujeme přivézt nejnovější verzi vycházející z palivových souborů určených pro reaktory VVER-440, které už používá Rovenská jaderná elektrárna na Ukrajině. A věříme, že bude stejně úspěšné,“ dodává Tarik Choho, prezident společnosti Westinghouse Nuclear Fuel.

Na zvýšení počtu dodavatelů začala společnost ČEZ pracovat na konci minulého desetiletí. Na základě výběrového řízení, zahájeného v roce 2018 podepsal v roce 2022 smlouvu na dodávky palivových souborů pro elektrárnu Temelín se společnostmi Westinghouse a Framatome.

V roce 2023 následně uzavřel smlouvu s firmou Westinghouse i pro Dukovany. Právě na jejím základě očekává letos první dodávky. V roce 2022 ČEZ rozhodl s důrazem na posilování energetické bezpečnosti o dalším zvýšení celkových zásob paliva. S tím souvisí i rozšiřováním kapacit speciálních skladů, které se nachází uvnitř střežených areálů obou jaderných elektráren.

Stávající i nové typy paliva odpovídají požadavkům na přechod na delší palivové kampaně. Ty by měly v Dukovanech nově trvat 16 a v Temelíně 18 měsíců. Společnost ČEZ předpokládá, že i díky této úpravě dosáhne do roku 2030 průměrné roční výroby na úrovni 32 TWh.

V roce 2023 elektrárny Dukovany a Temelín vyrobily přesně 30,4 terawatthodin elektřiny. Zásadní měrou se tak podílí na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky milionů tun CO2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

11:27 Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

Konsolidovaný hospodářský výsledek Skupiny ČD před zdaněním dle Mezinárodních standardů účetního výk…