ČEZ: V Temelíně modernizovali důležitý řídicí systém

22.07.2023 18:31 | Tisková zpráva

Nový systém řídí důležitou část zařízení, které vyrábí elektřinu na prvním bloku Jaderné elektrárny Temelín. Do modernizace tak zvaného budiče generátoru investoval ČEZ přes 50 miliónů korun. Podle energetiků jsou podobné modernizace důležité pro zajištění minimálně šedesátiletého provozu jihočeské elektrárny.

ČEZ: V Temelíně modernizovali důležitý řídicí systém
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Výměna sedmi řídicích skříní a instalace zcela nového software. Tak probíhala modernizace řídicího systému buzení generátoru. „Nový systém přináší menší tepelné namáhání generátoru. A to je důležité pro jeho celkovou životnost,“ uvedl Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

V létě pak během odstávky druhého bloku proběhne stejná modernizace také na druhém turbogenerátoru. Na letošní rok ČEZ pro Jadernou elektrárnu Temelín naplánoval 271 investičních akcí. Jen letos do modernizace a posílení bezpečnosti vynaloží 3,6 miliard korun.

Anketa

Vadí vám, když nemůžete za zboží nebo služby zaplatit kartou?

38%
62%
hlasovalo: 41188 lidí

„Temelín chceme spolehlivě provozovat minimálně šedesát let a průběžná modernizace, posilování bezpečnosti i zvyšování efektivity je cesta, jak toho dosáhnout,“ konstatoval Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

Od začátku provozu ČEZ do modernizace Temelína investoval přes 28 miliard korun.

Letos už má Temelín za sebou odstávku prvního bloku. Probíhala od začátku dubna do začátku června. Dvouměsíční odstávka druhého bloku začne ve druhé polovině srpna.

Buzení generátoru – speciální pomocný systém generátoru, který vytváří elektromagnetické pole. V něm se pak otáčí rotor generátoru a vzniká elektrický proud.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 8,8 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

16:13 Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohr…