ČEZ: V Temelíně zefektivnili kontroly pomocného zařízení

27.09.2023 15:41 | Tisková zpráva

Posílený systém průmyslové televize nově využívají operátoři a další odborníci ke kontrole pomocného zařízení v Jaderné elektrárně Temelín. Investice vyšla energetiky na desítky miliónů korun a ČEZ si od ní slibuje efektivnější kontroly zařízení.

ČEZ: V Temelíně zefektivnili kontroly pomocného zařízení
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Dosud byly průmyslové kamery umístěny pouze v ochranné budově kolem reaktoru a strojovně výrobního bloku nebo na klíčových bezpečnostních systémech. Dalších 35 kamer nově technici instalovali i do takzvaných vnějších objektů, tedy mimo budovu hlavního výrobního bloku. Nově tak operátoři a příslušní specialisté mohou vidět zařízení například i v čerpací stanici Hněvkovice nebo malé vodní elektrárny Kořensko. Podle energetiků se tak zefektivní kontroly.

„Jde o otočné barevné kamery s fullHD rozlišením a 25násobným zoomováním. Operátoři nebo příslušní správci mohou zařízení velmi detailně vizuálně zkontrolovat, což významně zefektivní následné práce,“ uvedl Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Anketa

Zvládl podle vašeho názoru moderátor ČT Jakub Železný páteční debatu s Miroslavem Ševčíkem v Událostech, komentářích?

1%
98%
hlasovalo: 11911 lidí

Přístup do průmyslového kamerového systému mají pouze specifické skupiny lidí. Vedle operátorů jsou to správci zařízení a z bezpečnostních důvodů i podnikoví hasiči. Posílení systému průmyslové televize obnášelo natažení desítek kilometrů kabeláže, instalaci čtyř nových serverů a vytvoření speciálních pracovišť, kde specialisté mohou výstupy z kamer sledovat.

Obě jaderné elektrárny ČEZ průběžně modernizuje s cílem zajistit jejich minimálně šedesátiletý provoz. Jen v Temelíně na letošní rok naplánoval 271 investičních akcí, do kterých vynaloží 3,6 miliard korun. Od začátku provozu ČEZ do modernizace Temelína investoval přes 28 miliard korun.

V Temelíně aktuálně pokračuje odstávka druhého bloku. V harmonogramu odstávky mají energetici téměř 15 tisíc činností včetně 69 investičních akcí. I s dodavateli se do odstávky zapojí přibližně tisícovka lidí. Letos jde o závěrečnou odstávku v Temelíně. První blok byl pro kontroly a výměnu palivových souborů odstaven na necelé dva měsíce od 7. dubna do 8. června.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 11,3 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Informace z JE Temelín 27. 9. 2023

První blok je v provozu. Druhý blok je v odstávce pro výměnu paliva. Pomocné systémy elektrárny pracují podle provozní potřeby bloků.

Informace o parametrech na 1. bloku:

  • blok je v provozu 
  • výkon turbogenerátoru – 1093 MWe 
  • výroba elektřiny od začátku roku: 5 407 639 MWh

Informace o parametrech na 2. bloku:

  • blok je odstaven
  • výkon turbogenerátoru – 0 MWe
  • výroba elektřiny od začátku roku: 5 923 606 MWh

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

13:55 ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

Během čtyř květnových víkendů se budou moci lidé podívat do útrob unikátního vodního díla, vybudovan…