ČEZ: V programu pro ženy v jaderné energetice se hned na úvod prosadila Jihočeška z Temelína

17.07.2023 14:04 | Tisková zpráva

Zlepšit komunikační a manažerské dovednosti, vyměnit si odborné zkušenosti a navázat nové kontakty. Takové je zaměření nového programu „The Lise Meitner Programme“, kterým Mezinárodní agentura pro atomovou energii chce posílit roli žen v jaderné energetice. Hned na úvod se do prestižního programu dokázala prosadit Jana Ulmanová, fyzička z Jaderné elektrárny Temelín.

ČEZ: V programu pro ženy v jaderné energetice se hned na úvod prosadila Jihočeška z Temelína
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Do úvodního ročníku se přihlásilo 350 žen z jaderné energetiky celého světa. Mezi vybranou třináctku, na kterou v první polovině června čekal v Severní Karolíně unikátní rozvojový program, se dostala i fyzička z Jaderné elektrárny Temelín Jana Ulmanová. „Byla to úžasná zkušenost. Vyslechly jsme si prezentace zajímavých a úspěšných lidí. Těžko se říká jeden konkrétní závěr, ale takovým společným jmenovatel bylo nebát se mluvit, stát si za vlastními nápady a nenechat se odradit,“ říká Jana Ulmanová, které v Temelíně působí jako technolog reaktorové fyziky.

Vedle přednášek zaměřených především na komunikační a manažerské dovednosti měla temelínský fyzička možnost navštívit hned několik jaderných zařízení. „Program byl opravdu velmi pestrý. Navštívily jsme závod na výrobu jaderného paliva, jadernou elektrárnu Shearon Harris, výzkumný reaktor nebo několik speciálně zaměřených laboratoří. Na simulátoru jsem měla šanci spustit a následně řídit reaktor, což bylo fajn, protože u nás na spouštění reaktoru z pohledu reaktorové fyziky dohlížím,“ dodává Jana Ulmanová.

Anketa

Vadí vám, když nemůžete za zboží nebo služby zaplatit kartou?

38%
62%
hlasovalo: 41189 lidí

Podíl žen, které pracují v českých jaderných elektrárnách, stoupl za poslední tři roky o více než dvacet procent. „Ženy máme na různých profesích, ať už jde o manažerky, strojnice, fyzičky nebo i další specialistky. Tři ženy se aktuálně připravují na pozici operátorek blokové dozorny. A to, že se dokáží prosadit doma i v mezinárodní konkurenci, svědčí o kvalitě našich žen,“ uvedl Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

Aktuálně je v českých jaderných elektrárnách zaměstnáno 316 žen a další působí v dodavatelských firmách. Je to o téměř čtyři desítky více než před třemi roky. Celkově jejich počet v původně silně mužském prostředí překročil deset procent.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 8,5 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

11:27 Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

Konsolidovaný hospodářský výsledek Skupiny ČD před zdaněním dle Mezinárodních standardů účetního výk…