ČEZ: V únoru provedli zdravotníci v jaderných elektrárnách tři tisíce testů. Kapacitu ještě rozšíří

04.03.2021 13:30

Jen za únor provedli zdravotníci v jaderných elektrárnách Temelín a Dukovany celkově tři tisíce testů. Na preventivní testy chodí vedle zaměstnanců ČEZ i pracovníci dodavatelů.

ČEZ: V únoru provedli zdravotníci v jaderných elektrárnách tři tisíce testů. Kapacitu ještě rozšíří
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

V Temelíně zaměstnance plošně testují od února, v Dukovanech přistoupil ČEZ k masivnímu testování už v závěru loňského roku. Podle vedení divize jaderné energetika ČEZ zvládnou externí zdravotníci do 12. března protestovat všechny pracovníky přítomné na obou elektrárnách.

Anketa

Má vláda Andreje Babiše dovládnout do voleb?

85%
15%
hlasovalo: 20036 lidí

Na obou jaderných elektrárnách jsou testy určené pro bezpříznakové pracovníky.  Zaměstnanci s příznaky na elektrárny nejezdí, přímo kontaktují svého lékaře a vedoucího a řídí se jejich pokyny. Testy zde provádí externí zdravotnická organizace. „Testování nám už několik týdnů plní svůj účel, daří se zachycovat bezpříznakové pracovníky a držet příznivou situaci na obou jaderných elektrárnách. V návaznosti na vládní kroky upravíme periodu a zvýšíme kapacitu testování,“ konstatoval Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

Na obou jaderných elektrárnách zdravotníci testují energetiky každý den. V případě Temelína je to průměrně stovka testů. Dosud zde testují hasiče, kritické pracovníky provozu včetně členů havarijního štábu nebo i dodavatele, většinou ve dvou až třítýdenních intervalech. Nově budou testovat každého zaměstnance jedenkrát týdně. „Systém testování je již měsíc funkční, plně se nám osvědčil, není tedy potřebné ho měnit, jen jej posílíme. Počítáme například s rozšířením prostor, kde lidé čekají na výsledek testu. Nově totiž budeme muset denně odbavit až čtyřikrát více testů,“ poznamenal Jan Kruml, ředitel elektrárny Temelín.

Už nyní mají v Temelíně testy propojené s celostátním systémem ISIN. Pracovníky, kterým vyjde pozitivní antigenní test, hned čeká PCR test. Ty během února potvrdily onemocnění COVID-19 u třinácti pracovníků. Naopak při negativním výsledku obdrží pracovník certifikát platný i mimo hranice elektrárny.

České jaderné elektrárny Temelín a Dukovany patří mezi klíčové prvky kritické infrastruktury České republiky. Tomu odpovídají i přijatá ochranná opatření v souvislosti s nemocí COVID-19. Kromě práce z domova u těch zaměstnanců, kterým to jejich náplň umožňuje, zde platí například měření teploty u vstupu, povinnost nošení jednorázových zdravotnických roušek, případně respirátorů, nebo třeba oddělení míst v jídelnách. Navzdory pandemii tak udržely maximální míru bezpečnosti a nikdy nemusely například omezovat výrobu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…