ČEZ: Ve fyzikální soutěži „Vím proč“ mohou studenti vyhrát až 200 tisíc pro svoji školu

25.04.2023 17:36 | Komerční článek

Do 15. května se mohou školáci přihlašovat do soutěže „Vím proč“ o stotisícové výhry. Vítězové získají deset tisíc korun a dalších 200 tisíc korun pro svoji školu. Další ceny jsou připravené i pro ryze dívčí týmy, pro tvůrce videa s nejvyšším počtem hlasů, nebo pro ty, kdo si jako téma pokusů zvolí obnovitelné zdroje nebo jadernou energii.

ČEZ: Ve fyzikální soutěži „Vím proč“ mohou studenti vyhrát až 200 tisíc pro svoji školu
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Natočit na video pokus, který vysvětlí nějaký fyzikální jev nebo zákon. Taková je hlavní podmínka pro účast v soutěži „Vím proč“, kterou ČEZ připravil pro žáky základních a středních škol. Nepotřebují k tomu přitom žádné speciální vybavení. Mohou použít například předměty, které se najdou v každé domácnosti nebo garáži. Třeba loňští finalisté se pokoušeli vyrobit plazma z hroznového vína v mikrovlnce, nebo si sestavili elektrickou kytaru z obyčejného rýče.

Vítězové hlavních kategorií (základní škola a střední škola) stejně jako v předchozích letech získají kromě hodnotných nákupních voucherů také 200 tisíc korun od Nadace ČEZ pro svoji školu. Peníze lze využít na pořízení učebních pomůcek a vybavení, nebo na úpravy tříd.

Anketa

Má smysl demonstrovat proti vládě?

97%
3%
hlasovalo: 41728 lidí

Letošní ročník „Vím proč“ nabízí i doplňkové soutěžní kategorie. Ryze dívčí týmy automaticky navíc soutěží o zábavnou Fyzikální show pro celou svou třídu od souboru Údif (Úžasné divadlo fyziky). „Chceme pomoci zbořit mýtus, že fyzika je spíš pro kluky. Fyzika je totiž pro všechny, kdo rádi experimentují, chtějí vědět, jak fungují věci kolem nás, a mají chuť přicházet problémům na kloub. Proto chceme touto kategorií povzbudit všechny šikovné holky, aby nedaly na předsudky a ukázaly, jak jsou dobré,“ říká Martin Máca, vedoucí týmu strategický nábor ČEZ, který soutěž „Vím proč“ organizuje.

Loni tvořily dívky 43 % účastníků soutěže.

Celkem mají organizátoři připraveno na výhry půl milionu korun. Krátká videa s natočenými pokusy mohou na web www.vimproc.cz vkládat až do 15. května. Vyhodnocení proběhne v červnu.

Společnost ČEZ se popularizaci technických předmětů věnuje dlouhodobě. Kromě soutěže „Vím proč“ provozuje například edukační webový portál Svět energie, organizuje pro školy interaktivní besedy o energetice, školním třídám nabízí pro zpestření výuky virtuální prohlídky a podporuje učitele fyziky, kteří chtějí svůj předmět učit zábavně. Spolupracuje s více než 70 středními školami a 15 vysokoškolskými fakultami. Studentům a studentkám nabízí možnost získání stipendia a pořádá řadu stážových programů.

Informace z JE Temelín 25. 4. 2023

První blok je v plánované odstávce pro výměnu paliva. Druhý blok je v provozu. Pomocné systémy elektrárny pracují podle provozní potřeby bloků.

Informace o parametrech na 1. bloku:

  • blok je v odstávce 
  • výkon turbogenerátoru – 0 MWe 
  • výroba elektřiny od začátku roku: 2 557 627 MWh

Informace o parametrech na 2. bloku:

  • blok je v provozu 
  • výkon turbogenerátoru – 1100 MWe
  • výroba elektřiny od začátku roku: 3 011 002 MWh

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

7:14 Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

Před 20 lety Česko vstoupilo do Evropské unie, a započala tak etapa ekonomických i společenských změ…