ČEZ: Z vypouštěné vody ekologická elektřina pro malé město

01.03.2024 14:46 | Tisková zpráva

Elektřinu pro malé městečko loni vyrobila vodní elektrárna Kořensko 2. Její turbínu přitom pohání voda, kterou Jaderná elektrárna Temelín vrací do Vltavy. Loni takto jedna z malých vodních elektráren Skupiny ČEZ vyrobila 2 099 MWh, což představuje úsporu více než 1500 tun emisí CO2.

ČEZ: Z vypouštěné vody ekologická elektřina pro malé město
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Bez užitku nevrací vodu do Vltavy temelínská jaderná elektrárna. Největší česká elektrárna funguje i jako zdroj vody pro nedalekou vodní elektrárnu Kořensko 2. Než voda skončí opět ve Vltavě, projde přes Peltonovu turbínu kořenské vodní elektrárny.

„Je to příklad toho, jak se jaderné a obnovitelné zdroje se vzájemně doplňují. V Dukovanech zase třetím rokem funguje unikátní parkoviště zastřešené fotovoltaickými panely. A s ohledem na to, že jádro a OZE budou v následujících letech tvořit základ české energetiky, tak podobné projekty budou vznikat čím dál častěji,“ uvedl člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika Skupiny ČEZ Bohdan Zronek.

Díky energetické spolupráci „obra s trpaslíkem“ tak ročně vznikne elektřina, která by stačila pokrýt spotřebu menšího města. Navíc k výrobě podobného množství elektřiny by uhelná elektrárna spálila skoro dva tisíce tun uhlí a vypustila přes 1 500 tun CO2.

Vltavskou vodu do areálu temelínské elektrárny dopravují čerpadla z Čerpací stanice Hněvkovice. O pár kilometrů dál ji do koryta nejdelší české řeky jihočeská jaderná elektrárna vrací právě prostřednictvím malé vodní elektrárny Kořensko 2. Ta svůj provoz zahájila v roce 1999 a dosud vyrobila 44,5 tisíc MWh elektřiny.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 3,0 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

22:28 HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

Ve dnech 25.7 a 26. 7. se v budově GŘ HZS ČR uskutečnilo pracovní jednání se zástupci Saska a Bavors…