ČNB: Co je a co není PRIBOR

18.04.2015 16:12

PRIBOR (Prague Interbank Offered Rate) je referenční hodnota úrokových sazeb na trhu mezibankovních depozit, kterou každý pracovní den počítá (fixuje) kalkulační agent pro Czech Forex Club z kotací referenčních bank pro prodej depozit.

ČNB: Co je a co není PRIBOR
Foto: wikipedia
Popisek: Česká národní banka.

Sazba PRIBOR je tržní sazba stanovovaná bankami, kterou ČNB negarantuje ani nekotuje, vyhlašuje jen pravidla pro její fixing (podrobněji na webu ČNB v části Fixing úrokových sazeb na mezibankovním trhu depozit).

Depozitní obchody na mezibankovním trhu jsou dlouhodobě koncentrovány do nejkratších splatností, což potvrzují výsledky průzkumu denních obratů na peněžním trhu.

Krize v roce 2008 tento stav jen prohloubila. Podobná situace je ale i na mezibankovním trhu v jiných měnách, tedy i těch, kde je referenční sazbou EURIBOR nebo LIBOR. Důvody jsou široké, velkou roli určitě hraje nízká likvidita mezibankovních depozit, jejich plná kreditní expozice nekrytá kolaterálem – tyto důvody byly rozvojem regulace po roce 2008 umocněny.

Sazby nelze srovnávat. Rozhodující sazby centrálních bank jsou na různé úrovni. ČNB má 2T Repo sazbu 0,05%, depozitní sazba ECB je ovšem záporná -0,20%. Po zohlednění těchto sazeb centrálních bank pak faktický rozdíl není tak velký (např. v podobě rozdílu 3M ..IBOR a sazby centrální banky).

Podobně je třeba citlivě srovnávat PRIBOR se sazbami na jiných segmentech trhu. Rozdíly mohou být dány mimo jiné různými účastníky trhu na těchto segmentech, různou likviditou a kreditní kvalitou srovnávaných instrumentů. Nezanedbatelný může být i dopad různých regulatorních aktů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…