ČNB: Stříbrná mince připomene 100 let prvního letounu československé výroby

24.04.2019 11:59

Česká národní banka vydává stříbrnou dvousetkorunu, která připomíná 100. výročí sestrojení prvního letounu československé výroby Bohemia B-5. Pamětní mince je k dispozici od středy 24. dubna 2019.

ČNB: Stříbrná mince připomene 100 let prvního letounu československé výroby
Foto: Česká národní banka
Popisek: Česká národní banka, logo.

Dvousetkoruna, emitovaná téměř přesně 100 let po prvním letu letounu B-5, je ražena ze slitiny obsahující 925 dílů stříbra a 75 dílů mědi. Celkem 14 400 mincí bude k dispozici ve dvou provedeních – 5 000 kusů v běžné kvalitě s vroubkovanou hranou a dalších 9 400 kusů ve špičkové (proof) kvalitě ve vysoce leštěném provedení, s matovaným reliéfem a hladkou hranou.

Jednomotorový dvojplošný cvičný letoun Bohemia B-5 byl prvním letadlem vyrobeným v nově vzniklém Československu. Letoun sestavil v listopadu a prosinci roku 1918 plzeňský spolek Bohemia za konstrukčního vedení Oldřicha Hallera. První let stroje proběhl 27. dubna 1919 na letišti Bory, tři týdny nato letoun havaroval při vítání prezidenta republiky T. G. Masaryka v Plzni. Po nehodě byl letoun opraven a od druhé poloviny roku 1919 létal na pražském letišti Kbely při výcviku a vyhlídkových letech. Od druhé poloviny dvacátých let minulého století je letoun ve vlastnictví Národního technického muzea, které jej v letech 2004 až 2013 postupně zrenovovalo.

Na lícní straně dvousetkoruny vyražené Českou mincovnou podle návrhu akademického sochaře Zbyňka Fojtů jsou ztvárněny tři technické výkresy letounu Bohemia B-5. V levé části mincovního pole je schéma motoru s vrtulí a v pravé horní části mincovního pole částečné schéma letounu v pohledu z boku a seshora. Lícní strana pamětní mince nese také její nominální hodnotu 200 Kč a název státu ČESKÁ REPUBLIKA, obojí v rámečku při pravém spodním okraji.

Na rubové straně stříbrné mince je v popředí letoun Bohemia B-5. V horní části mincovního pole je pod letopočty 1919–2019 zobrazeno první československé letadlo zepředu, napravo od jeho podvozku je vyražený text LETOUN BOHEMIA B-5.

Nominální hodnota mince 200 Kč není totožná s prodejní cenou. Ta je vyšší a zohledňuje mimo jiné i aktuální cenu stříbra, náklady spojené s výrobou a DPH. Minci lze zakoupit u vybraných smluvních partnerů.

Mince s motivem prvního československého letadla je v pořadí 15. pamětní stříbrnou mincí z emisního plánu ČNB na léta 2016–2020. Dalším počinem ze série stříbrných mincí bude pamětní dvousetkoruna, kterou ČNB vydá 24. července 2019 na připomínku 600. výročí první pražské defenestrace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…