ČOI: Kromě padělků textilu na tržnicích také iPhony s funkcí paralyzérů

18.10.2014 15:25

Opakované kontroly příhraničních tržnic jsou běžnou praxí České obchodní inspekce, stejně jako zajištěné padělky zboží ve vyčíslené hodnotě originálů, přesahující milionové škody majitelů práv duševního vlastnictví. Při posledních akcích na západočeských tržnicích však bylo o něco rušněji – mezi zabranými téměř 3000 kusy padělků za více než 19 milionů korun bylo také 25 kusů padělků mobilů s designem iPhonu.

ČOI: Kromě padělků textilu na tržnicích také iPhony s funkcí paralyzérů
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

 Podle etikety se nejednalo o mobil, ale o LED svítilnu s několika funkcemi, nevhodnou pro děti do tří let věku. Inspektoři zjistili prodej iPhonů-paralyzérů u 10 prodávajících na třech tržnicích. „Před nákupem těchto napodobenin iPhonu chci spotřebitele důrazně varovat. Nejen, že nejsou o funkci paralyzéru žádným způsobem informováni, ale dosud není známa míra nebezpečí, kterou pro uživatele paralyzující výboj představuje. Proto bude falešný iPhone prověřen také z hlediska bezpečnosti,“ řekl Jan Řezáč, ředitel inspektorátu ČOI se sídlem
v Plzni.
  
Ve dnech od 3. do 5. října 2014 zkontrolovali inspektoři tří inspektorátů České obchodní inspekce v průběhu 6 kontrolních akcí na příhraničních tržnicích celkem 55 stánků. Dvakrát byli v Potůčkách a ve Svaté Kateřině, jednou na Dragounu v Chebu a ve Folmavě. Výsledkem bylo 2753 kusů falzifikátů výrobků protiprávně označených chráněnými značkami, jejichž prodejem by majitelům práv duševního vlastnictví vznikla škoda odhadnutá na více než 19 milionů Kč, které zajistili na 37 prodejních místech. Na kontrolách s ČOI spolupracovala také Cizinecká policie Plzeňského a Karlovarského kraje a Hasičský záchranný sbor Karlovarského kraje. Co do sortimentu se jednalo o textilní zboží, oděvní doplňky, hračky, MP přehrávače a rádia, zakázané zapalovače typu novelty  a také padělky mobilů s designem iPhonu. Prodejce, kteří porušili prodejem padělků práva majitelů duševního vlastnictví, čeká správní řízení o uložení pokuty. Zákon o ochraně spotřebitele umožňuje uložit za tento správní delikt (zakázané užití klamavé obchodní praktiky) pokutu až do výše 5 milionů korun.

Vizuálním posouzením napodobeniny iPhonu bylo zjištěno, že se nejedná o mobilní telefon. Na popisce je výrobek označen jako LED baterka a kromě popisu funkcí je na ní také uvedeno, že není vhodný pro děti do 3 let. Co však z informací na výrobku ani na obalu spotřebitel nezjistí, je jeho další funkce, neboť tlačítko na boku přístroje nezvýší hlasitost hovoru, jak lze u klasického mobilu očekávat, ale vygeneruje paralyzující elektrický výboj. Mobily s funkcí paralyzéru byly zajištěny jako padělky a jejich vzorky spolu s dalšími dvěma hračkami odebrány k ověření oprávněného podezření, že se jedná o nebezpečné výrobky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …