ČOI: Pyrotechnika koncem roku nebyla v pořádku u každého třetího prodejce

12.03.2023 15:21 | Tisková zpráva

Česká obchodní inspekce provedla ke konci minulého roku kontrolní akci zaměřenou na nabídku, prodej, skladování a zacházení s pyrotechnickými výrobky. Celkem uskutečnila 210 kontrol a porušení zákona o pyrotechnice zjistila v 78 případech.

ČOI: Pyrotechnika koncem roku nebyla v pořádku u každého třetího prodejce
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

“Při kontrolách těchto výrobků zjišťujeme, že stále dochází k prodeji pyrotechniky osobám mladším 18 let, kteří nemají, ve smyslu zákona o pyrotechnice, možnost jejich zakoupení z důvodu nesplnění věkového limitu. Dále obchodníci nedodržují řádné skladování a předepsanou evidenci těchto produktů. ČOI bude v těchto kontrolách důsledně pokračovat i v tomto roce,“ říká k výsledkům kontrol ředitel ČOI Jan Štěpánek.

Česká obchodní inspekce v období od 15. listopadu do 31. prosince 2022 provedla 210 kontrol, které byly zaměřeny na nabídku, prodej, skladování a zacházení s pyrotechnickými výrobky. Inspektoři se při kontrolní činnosti zaměřili na dodržování zákona č. 206/2015 Sb., o pyrotechnických výrobcích a zacházení s nimi (zákon o pyrotechnice), zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele a dalších právních předpisů v dozorové pravomoci ČOI.

Česká obchodní inspekce zjistila, že z celkového počtu 210 kontrol došlo v 78 případech k porušení zákona o pyrotechnice a ve 28 případech k porušení zákona o ochraně spotřebitele.

Nabídka pyrotechnických výrobků se vyskytuje v obchodních sítích provozovaných nadnárodními řetězci a v tržnicích, kde stále dochází k porušování právních předpisů. Povinnosti podle platných právních předpisů, zejména vedení řádné evidence a dodržování obecných požadavků na skladování pyrotechnických výrobků, nejsou stále respektovány, především u stánkového prodeje v tržnicích v pohraničních oblastech.

V rámci této kontrolní akce spolupracovala ČOI v 8 případech s Policií ČR.

Kontroly pyrotechniky

 

Inspektorát

Počet kontrol

Kontroly se zjištěním

Zjištění v %

 
 

Středočeský a Hl. město Praha

7

3

42,9%

 

Jihočeský a Vysočina

14

6

42,9%

 

Plzeňský a Karlovarský

34

33

97,1%

 

Ústecký a Liberecký

26

13

50,0%

 

Královéhradecký a Pardubický

35

3

8,6%

 

Jihomoravský a Zlínský

61

13

21,3%

 

Olomoucký a Moravskoslezský

33

13

39,4%

 

Celkem

210

84

40,0%

 

Zjištěné nedostatky

Česká obchodní inspekce zjistila, že obchodníci v 78 případech porušili zákon č. 206/2015 Sb., o pyrotechnických výrobcích a zacházení s nimi. Konkrétně se jednalo o tyto případy:

  • ve 28 případech byly zjištěny nedostatky ve vedení evidence skladovaných pyrotechnických výrobků (§ 26 odst. 3)
  • ve 21 případech bylo zjištěno porušení, které se týká obecných požadavků na skladování pyrotechnických výrobků (§ 26 odst. 1)
  • v 10 případech obchodník prodal pyrotechnické výrobky kategorií F1, F2 osobám mladším, než je zákonem stanoveno (§ 5 odst. 1)
  • v 9 případech došlo k porušení paragrafu, který se týká množství skladovaných pyrotechnických výrobků v prodejní místnosti (§ 27 odst. 1)
  • v 5 případě bylo zjištěno porušení, o skladování a prodeji pyrotechnických výrobků vyšší kategorie než kategorie F1 (§ 29 odst. 1)
  • ve 3 případech bylo zjištěné porušení právních předpisů postoupeno Českému úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva (zákaz prodeje pyrotechnických výrobků kategorie F4 osobě bez příslušného oprávnění, uvedení pyrotechnického výrobku na trh)
  • v 1 případě bylo zjištěno porušení paragrafu, který se týká stavebně technických požadavků na prodejní místnosti a příruční sklady pyrotechnických výrobků (§ 26 odst. 2)
  • v 1 případě bylo zjištěno porušení paragrafu, který se týká zákazu některých činností v prostorách, kde jsou skladovány pyrotechnické výrobky (§ 26 odst. 4)

Porušení zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele bylo zjištěno v 28 případech. Nejčastějším zjištěním (9 případů) bylo porušení § 16 odst. 1, kdy prodávající porušil povinnost vydat doklad o zakoupení výrobku. Dalším nejčastěji porušovaným byl § 12 zákona o ochraně spotřebitele (8 případů), kdy spotřebitel nebyl informován o ceně prodávaných výrobků. Porušení dalších ustanovení zákona o ochraně spotřebitele a dalších právních předpisů bylo zjištěno v menším rozsahu.

Uložená opatření

Česká obchodní inspekce v období od 15. listopadu do 31. prosince 2022 pravomocně uložila 44 pokut v celkové výši 115 700 Kč. Závažnější porušení jsou řešena ve správním řízení, kde se bude rozhodovat také o výši pokuty.

Pyrotechnické výrobky kategorie F1 - zábavní pyrotechnika, která představuje velmi malé nebezpečí a má zanedbatelnou úroveň hluku, a která je určena pro použití na omezených plochách, včetně zábavní pyrotechniky určené k použití uvnitř obytných budov, volně prodejná osobám, které dosáhly věku 15 let.

Pyrotechnické výrobky kategorie F2 - zábavní pyrotechnika, která představuje malé nebezpečí a má nízkou úroveň hluku a která je určena pro venkovní použití na omezených plochách, volně prodejná osobám, které dosáhly věku 18 let.

Pyrotechnické výrobky kategorie F3 - zábavní pyrotechnika, která představuje středně velké nebezpečí, je určena pro venkovní použití na otevřených prostranstvích a jejíž úroveň hluku nepoškozuje lidské zdraví, volně prodejná osobám, které dosáhly věku 21 let anebo získaly osvědčení o odborné způsobilosti podle § 37 zákona č. 206/2015 Sb.

Pyrotechnické výrobky kategorie F4 - zábavní pyrotechnika, která představuje velké nebezpečí, je určena pro použití pouze osobami s odbornou způsobilostí podle § 37 zákona č. 206/2015 Sb. a jejíž úroveň hluku nepoškozuje lidské zdraví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…