ČSÚ: Datové schránky si zřizují i nepodnikající osoby

26.09.2018 12:08

Čím dál více lidí si přeje komunikovat s úřady online. Přes datové schránky proběhlo v loňském roce 102,8 milionu transakcí. Více datových schránek se dnes zřizuje na vlastní žádost a oblíbili si je i občané.

ČSÚ: Datové schránky si zřizují i nepodnikající osoby
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Do konce roku 2017 bylo v Česku zřízeno celkem 861 tisíc datových schránek. Jen v průběhu roku 2017 jich nově přibylo 80 tisíc. Vedle právnických osob a orgánů veřejné moci, které jsou ze zákona povinni datovou schránku mít, narůstá počet fyzických osob zřizujících si datovou schránku dobrovolně na vlastní žádost. V roce 2017 si jich takto zřídilo 20 tisíc občanů a 23 tisíc živnostníků. 

Počty transakcí, které jsou přes datové schránky uskutečňovány, se každoročně zvyšují. Mezi roky 2012 a 2017 vzrostl jejich počet více než dvojnásobně, a to ze 45,4 milionu v roce 2012 na 102,8 milionu v roce 2017. Nejvíce provedených transakcí připadá na orgány veřejné moci. Ty v roce 2017 uskutečnily více než 70 % všech transakcí přes datové schránky.

Datové schránky si oblíbili i občané. Zatímco v roce 2013 uskutečnili necelých 100 tisíc transakcí, v roce 2017 to bylo již 5krát více. Ve spojení s aplikací Czech Point@home mohou držitelé datových schránek z řad občanů dokonce získat přístup k vybraným výpisům přímo ze svého počítače či mobilního telefonu a ušetřit si tak cestu na úřad či kontaktní místo.

„Mezi těmito transakcemi byly i žádosti o výpisy z veřejných a neveřejných rejstříků. Nejčastěji lidé požadovali výpisy z Bodového hodnocení řidičů, kde šlo o 5400 případů a výpisy z Rejstříku trestů, kde bylo podáno 4600 žádostí,“ říká Martin Mana, ředitel odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ.

I občané, kteří datovou schránku nevlastní, komunikují s úřady a dalšími veřejnými institucemi online. Některé orgány umožňují vyplnit a přímo přes internet odeslat potřebný formulář. Evropskému žebříčku vévodí severské státy, kde s úřady v roce 2017 takto jednalo 70 % obyvatel. V České republice použilo tento způsob komunikace zatím jen 14 % osob.

Nejnovější informace o postupu digitalizace veřejné správy, ale i o rozvoji informačních a komunikačních technologií v dalších oblastech společnosti naleznete v nové publikaci ČSÚ Rozvoj informační společnosti v České republice a zemích EU. Vedle využívání internetu ve veřejné správě poskytuje i data o vybavenosti a využití internetu jednotlivci a domácnostmi, podniky i v oblastech vzdělávání či zdravotnictví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…