ČSÚ: Dovozní ceny energií v srpnu meziročně výrazně klesly

13.10.2023 13:21

V?srpnu 2023 vývozní ceny meziměsíčně vzrostly o?0,6?%, meziročně klesly o?5,2?%. Dovozní ceny se?meziměsíčně zvýšily o?1,3?%, meziročně klesly o?12,8?%. Hodnota směnných relací byla meziměsíčně 99,3?%, meziročně 108,7?%.

ČSÚ: Dovozní ceny energií v srpnu meziročně výrazně klesly
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Vývozní ceny

Meziměsíčně v srpnu vzrostly o 0,6 % (po kurzovém očištění klesly o 0,1 %), největší vliv měl růst cen minerálních paliv o 4,1 % (hlavně ropných výrobků a elektřiny). Ceny strojů a dopravních prostředků a ceny průmyslového spotřebního zboží rostly shodně o 0,6 %. Nejvíce se snížily ceny ostatních surovin1) o 1,1 % (zejména dřeva a kovového odpadu) a ceny potravin o 0,8 % (především obilovin).

Meziročně v srpnu klesly o 5,2 % (po kurzovém očištění o 3,5 %), největší vliv mělo snížení cen minerálních paliv o 25,0 % (elektřiny, ropných výrobků a uhlí). Významně klesly ceny ostatních surovin o 23,1 % (zejména dřeva, sběrového papíru a olejnatých semen), chemikálií o 14,1 % (hlavně organických chemikálií, plastů a anorganických chemikálií) a ceny polotovarů2) o 7,2 % (především železa a oceli a kovových výrobků). Nejvíce rostly ceny nápojů o 14,7 % a strojů a dopravních prostředků o 1,3 %.

tabulka

Dovozní ceny

Meziměsíčně se v srpnu zvýšily o 1,3 % (po kurzovém očištění o 0,5 %), největší vliv měl růst cen minerálních paliv o 7,4 % (hlavně ropy a ropných výrobků). Ceny strojů a dopravních prostředků rostly o 1,2 % a ceny potravin o 0,9 %. Nejvíce klesly ceny průmyslového spotřebního zboží o 0,9 %.

Meziročně v srpnu klesly o 12,8 % (po kurzovém očištění o 10,7 %), největší vliv mělo výrazné snížení cen minerálních paliv o 49,5 % (zejména plynu, elektřiny a ropy a ropných výrobků). Ceny ostatních surovin klesly o 15,6 % (nejvíce rud kovů a kovového odpadu), chemikálií o 12,7 % (především plastů a organických chemikálií) a ceny polotovarů o 7,0 % (hlavně železa a oceli a neželezných kovů). Nejvíce rostly ceny nápojů a tabáku o 20,9 % a ceny průmyslového spotřebního zboží o 3,6 %.

„V srpnu byly ceny ve vývozu a dovozu výrazně ovlivněny kurzem koruny vůči euru a dolaru. Meziročně ceny ve vývozu klesly o 5,2 % a ceny v dovozu se snížily o 12,8 %. Dovozní ceny energií se meziročně snížily o 49,5 %, nejvíce ceny plynu, elektřiny, ropy a ropných výrobků. Směnné relace byly meziročně s hodnotou 108,7 % významně pozitivní,“ upozorňuje Vladimír Klimeš, vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ.

tabulka

Směnné relace

Meziměsíčně zaznamenaly hodnotu 99,3 % (v červenci 99,5 %). Nejnižší hodnoty dosáhla minerální paliva (96,9 %), nejvyšší hodnoty průmyslové spotřební zboží (101,6 %).

Meziročně dosáhly hodnoty 108,7 % (v červenci 108,0 %). Nejvyšší hodnotu zaznamenala minerální paliva (148,6 %), nejnižší hodnotu ostatní suroviny (91,1 %).

graf

Poznámky:
1) Názvem ostatní suroviny jsou v textu označovány suroviny nepoživatelné, s výjimkou paliv (SITC 2).
2) Názvem polotovary jsou v textu označovány tržní výrobky tříděné hlavně podle materiálu (SITC 6).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

7:14 Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

Před 20 lety Česko vstoupilo do Evropské unie, a započala tak etapa ekonomických i společenských změ…