Meziměsíční růst spotřebitelských cen v oddíle doprava způsobilo zejména zvýšení cen pohonných hmot o 1,6 %. V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje vzrostly především ceny vajec o 37,8 %, drůbežího masa o 2,3 %, jogurtů o 3,0 %, pekárenských výrobků a obilovin o 0,4 %. V oddíle alkoholické nápoje, tabák byly vyšší ceny vína o 5,0 %. V oddíle bydlení se zvýšily ceny čistého nájemného o 0,3 %.
Na snižování celkové cenové hladiny působil v listopadu především pokles cen v oddíle rekreace a kultura vlivem nižších cen dovolených s komplexními službami o 2,1 %. Z potravin byly nižší zejména ceny zeleniny o 4,3 %, z toho ceny brambor klesly o 4,4 % a ceny plodové zeleniny o 2,8 %. Ceny nealkoholických nápojů byly nižší o 1,4 %, čerstvého másla o 5,9 %, cukru o 5,0 %, rostlinných a ostatních tuků o 5,1 %, ovoce o 0,8 %.
Ceny zboží úhrnem vzrostly o 0,2 % a ceny služeb zůstaly na úrovni měsíce října.
Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v listopadu o 2,6 %, což je o 0,3 procentního bodu méně než v říjnu. Tento vývoj byl ovlivněn zejména výrazným zpomalením meziročního cenového růstu v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje, kdy u řady potravin došlo buď ke zpomalení jejich cenového růstu, nebo k přechodu v pokles z říjnového růstu. Ceny čerstvého másla byly vyšší o 33,3 % (v říjnu o 50,7 %), mléka o 6,9 % (v říjnu o 11,4 %), sýrů o 6,9 % (v říjnu o 12,7 %), ovoce o 3,8 % (v říjnu o 8,2 %), nealkoholických nápojů o 0,3 % (v říjnu o 4,3 %). Ceny zeleniny přešly z cenového růstu o 10,4 % v říjnu v pokles o 2,3 % v listopadu. V oddíle odívání a obuv se zmírnil pokles cen oděvů na -1,6 % (-1,9 % v říjnu) a podobně v oddíle pošty a telekomunikace zpomalil pokles cen telefonických a telefaxových služeb na -0,6 % (-1,8 % v říjnu). V oddíle stravování a ubytování ceny stravovacích služeb zmírnily růst na 6,7 % ze 7,2 % v říjnu.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva