ČVUT: Fakulta biomedicínského inženýrství se bude podílet na výrobě imunoterapeutických léčivých přípravků

24.07.2021 8:41

Fakulta biomedicínského inženýrství Českého vysokého učení technického v Praze (FBMI) se bude ve spolupráci s Ústavem hematologie a krevní transfúze (ÚHKT) ve svých superčistých prostorách aktivně podílet na výrobě imunoterapeutických léčivých přípravků a na přípravě budoucích odborníků, z řad studentů z FBMI, se znalostmi náročných farmaceutických výrobních procesů.

ČVUT: Fakulta biomedicínského inženýrství se bude podílet na výrobě imunoterapeutických léčivých přípravků
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT, logo.

Imunoterapeutické léčivé přípravky jsou lidské buňky, které jsou v laboratoři přeprogramovány tak, aby napadaly životu nebezpečné rakovinné buňky v těle. Na rozdíl od léků určených pro onkologické pacienty používaných v současnosti, mezi které patří například chemoterapie a radioterapie, umožňují cílený zásah proti rakovině.

„Výroba léčivých přípravků moderní a genové terapie je velmi náročná a od všech pracovníků, podílejících se na ní, vyžaduje nejen odborné dovednosti, ale i hluboké porozumění systému zvanému Správná výrobní praxe, který v celé Evropské unii zajišťuje vysokou kvalitu léčiv. Naši odborníci z ÚHKT budou studentům Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT předávat nejen teoretické znalosti z oboru, ale plánují vytvořit systém kvality, ve kterém se proškolení studenti budou moci aktivně podílet na náročné práci v čistých prostorech a výrobě hodnocených léčivých přípravků moderní terapie,“ uvedl vedoucí týmu ÚHKT Dr. Petr Lesný.

V rámci projektu bude v zimním semestru 2021 zahájen nový unikátní volitelný předmět "Čisté prostory a správné praxe pro léčivé přípravky moderní terapie", který akcentuje nejmodernější poznatky v této oblasti. Předmět bude dvousemestrální a bude připraven tak, aby v případě potřeby kvalifikovaných pracovníků ve výrobě imunoterapeutických přípravků mohla ČVUT FBMI rychle zahájit i blokovou výuku.

Anketa

Roman Janoušek se přibelhal do vězení. Myslíte, že je na tom zdravotně opravdu tak zle?

hlasovalo: 18461 lidí

Počítá se s využitím superčistých prostor v budově ČVUT FBMI, jejichž rekonstrukce pro potřeby výroby započne na podzim. „Fakulta biomedicínského inženýrství ČVUT je jedinou fakultou v ČR, která nejen že může takovýto vysoce odborný předmět nabídnout, ale zároveň je unikátní v tom, že má technologie a zázemí pro výrobu imunoterapeutických léčivých přípravků. Naším cílem je získat k výrobě státní povolení, a proto si nesmírně ceníme spolupráce s ÚHKT, který jako jediný ústav v ČR tento státní souhlas má,“ doplňuje prof. MUDr. Jozef Rosina, Ph.D., MBA, děkan fakulty.

Partnerem projektu je společnost BLOCK CRS, která v rámci projektu TA ČR GAMA zahájila v roce 2019 společně s ÚHKT spolupráci na designu výrobních zařízení pro genovou terapii a práci s virovými vektory.

Díky spolupráci FBMI s týmem odborníků z praxe výroby léčivých přípravků moderní terapie z ÚHKT se tak zvýší dostupnost genové terapie pro hematoonkologické pacienty v ČR a současně bude v ČR k dispozici dostatek odborníků se znalostmi moderních farmaceutických výrobních procesů.

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. Podle Metodiky 2017+ je nejlepší českou technikou ve skupině hodnocených technických vysokých škol. V současné době má ČVUT osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií). Studuje na něm přes 17 800 studentů. Pro akademický rok 2021/22 nabízí ČVUT svým studentům 227 akreditovaných studijních programů a z toho 94 v cizím jazyce. ČVUT vychovává odborníky v oblasti techniky, vědce a manažery se znalostí cizích jazyků, kteří jsou dynamičtí, flexibilní a dokáží se rychle přizpůsobovat požadavkům trhu. Podle výsledků takzvaného škálování všech výzkumných organizací dle Metodiky 2017+, které schválila na konci března 2021 Rada pro výzkum, vývoj a inovace, bylo ČVUT hodnoceno ve skupině pěti technických vysokých škol a obdrželo nejvyšší hodnocení stupněm A. ČVUT v Praze je v současné době na následujících pozicích podle žebříčku QS World University Rankings, který hodnotil 1673 univerzit po celém světě. V celosvětovém žebříčku QS World University Rankings je ČVUT na 403. místě a na 12. pozici v regionálním hodnocení „Emerging Europe and Central Asia“. V rámci hodnocení pro „Engineering – Civil and Structural" je ČVUT mezi 151. – 200. místem, v oblasti „Engineering – Mechanical“ na 201. – 250. místě, u „Engineering – Electrical“ na 201. až 250. pozici. V oblasti „Physics and Astronomy“ na 201. až 250. místě, „Natural Sciences“ jsou na 254. příčce. V oblasti „Computer Science and Information Systems" je na 201. – 250. místě, v oblasti „Material Sciences“ na 301. až 350. místě, v oblasti „Mathematics“ na 351. až 400. místě a v oblasti „Engineering and Technology“ je ČVUT na 221. místě. Více ZDE.

Fakulta biomedicínského inženýrství ČVUT v Praze se sídlem v Kladně je druhou nejmladší fakultou Českého vysokého učení technického v Praze a současně jedinou veřejnou vysokou školou ve Středočeském kraji. Fakulta byla založena v roce 2005 transformací Ústavu biomedicínského inženýrství a v současné době je počet studentů, kteří na ní studují v bakalářském, magisterském i doktorském studiu cca 1500. Více informací najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…