ČVUT: Profesor Vladimír Mařík obdržel od prezidenta Medaili Za zásluhy

30.10.2017 18:24

Prof. Ing. Vladimír Mařík, DrSc., dr.h.c., ředitel Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT, obdržel 28. října státní vyznamenání z rukou prezidenta Miloše Zemana. Medaili si převzal za svůj přínos v oblasti vědy.

ČVUT: Profesor Vladimír Mařík obdržel od prezidenta Medaili Za zásluhy
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT, logo.

Prof. Mařík je zakladatelem Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky Českého vysokého učení technického v Praze (CIIRC ČVUT). Tento vysokoškolský ústav ČVUT byl založen v roce 2013. Před jeho založením působil jako vedoucí katedry robotiky na Fakultě elektrotechnické ČVUT v Praze. CIIRC zřídil s myšlenkou propojit odborníky v oblasti robotiky a kybernetiky, kteří byli do té doby roztroušeni napříč celým ČVUT, a napojit je na další týmy v ČR i v zahraničí. Cílem ústavu je vytvořit prostředí a vhodné podmínky pro širokou spolupráci v národním a mezinárodním měřítku, podporovat špičkový výzkum a postupně se tak zařadit mezi nejlepší evropská centra excelence.

CIIRC v současnosti zaměstnává 180 výzkumníků, do roku 2020 by jich měl mít až 350. Ústav nyní čelí několika výzvám v oblasti Průmyslu 4.0, ale také v oblasti energetiky, chytrých měst či biomedicíny. Budoucnost institutu je také ve spolupráci s průmyslem a ve spojení excelence s užitečností. Dne 4. září 2017 byla otevřena první část experimentální výrobní linky a zahájena významná spolupráce na velkých mezinárodních projektech s německými partnery.

Prof. Mařík vnímá své ocenění nejen jako poděkování za přínos v oblasti vědy, ale také jako ocenění pro všechny kolegy, kteří se rozhodli odejít ze svých dosavadních míst uvnitř i vně ČVUT a přejít do zcela nového prostředí Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT.

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. V současné době má ČVUT osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií) a studuje na něm přes 21 000 studentů. Pro akademický rok 2017/18 nabízí ČVUT svým studentům 128 studijních programů a v rámci nich 453 studijních oborů. ČVUT vychovává odborníky v oblasti techniky, vědce a manažery se znalostí cizích jazyků, kteří jsou dynamičtí, flexibilní a dokáží se rychle přizpůsobovat požadavkům trhu. V roce 2017 se ČVUT umístilo v hodnocení QS World University Rankings, které zahrnuje více než 4400 světových univerzit, v oblasti „Civil and Structural Engineering" na 51. – 100. místě, v oblasti „Mechanical Engineering“ na 151. – 200. místě, v oblasti „Computer Science and Information Systems" na 201. – 250. místě, v oblasti „Electrical Engineering“ na 151. – 200. místě. V oblasti „Mathematics“ na 251. – 300. místě a „Physics and Astronomy“ na 151. – 200., v oblasti „Natural Sciences“ na 220. místě, v oblasti „Architecture“ na 101. – 150. místě, v oblasti „Engineering and Technology“ na 201. místě. V celkovém hodnocení obhájilo ČVUT svoje umístění na 601. – 800. příčce a je tak stále nejlepší tuzemskou technickou univerzitou. Více informací najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…