ČVUT: Vytvořte si svůj virtuální svět

24.11.2021 15:02 | Tisková zpráva

Fakulta informačních technologií ČVUT v Praze (FIT ČVUT) otevírá moderně vybavenou Učebnu virtuální reality. Studentům je tak nyní k dispozici 25 brýlí pro virtuální realitu. Díky nim má každý student inovační prostor pro to si samostatně vytvořit svůj virtuální svět a naučit se jej ovládat. Fakulta tak pružně reaguje na celosvětově narůstající význam virtuální reality a kromě nového špičkového vybavení rozšiřuje výuku virtuální reality o předmět Technologie virtuální reality.

ČVUT: Vytvořte si svůj virtuální svět
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT, logo.

Nově uspořádaná učebna je vybavena 25 brýlemi pro virtuální realitu, tzv. headsety, které z ní dělají špičkovou učebnu virtuální reality (VR). Studenti tím získají prostor pro 3D učení, tvoření 3D obsahu, zapojení do mezinárodní virtuální komunity, sebeprezentaci a získávání odborných znalostí v této oblasti. Nejen základy virtuální reality, ale i vývoj samotných aplikací pro VR se na fakultě vyučují ve specializovaných předmětech. V nich se studenti dozví princip fungování headsetů, proniknou do světa virtuálních vesmírů či rozšířené reality a zjistí, jak se dá VR využít v průmyslu, hrách, ale i v lékařství či psychologii. Studenti tak mohou přímo na cvičeních vyvíjet a zkoušet své projekty, kterých vzniklo již více než 400, a současně na nich i pracovat mimo výuku.

„S těmito headsety nabízíme jak technicky, tak kapacitně výjimečné zázemí v oblasti VR. Naši studenti tak mají jedinečnou možnost pochopit principy vytváření virtuálních 3D vesmírů,“ říká doc. Petr Klán, vedoucí učebny, a dodává: „V učebně může být do virtuální reality připojeno až 25 studentů současně, mohou se potkat v jednom virtuálním světě a vzájemně tvořit a komunikovat spolu s jinými uživateli virtuální reality mimo fakultu bez ohledu na místo, kde se právě fyzicky nacházejí. Tak se stává, že se do našich virtuálních světů zapojují i lidé z USA či Japonska.“

Učebna bude sloužit také pro práci na bakalářských a diplomových pracích, které se virtuální reality týkají. Některé z nich vznikají i v rámci projektu Věnná města českých královen, který se zabývá cestou časem a prostorem do historie českých měst prostřednictvím VR. Vybavení učebny je financováno z fakultních zdrojů a výuka je spolufinancována z projektu MŠMT z operačního projektu Výzkum, vývoj a vzdělávání, ESF výzva pro vysoké školy II s názvem „Komplexní výuka virtuální reality na FIT“.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

22:28 HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

Ve dnech 25.7 a 26. 7. se v budově GŘ HZS ČR uskutečnilo pracovní jednání se zástupci Saska a Bavors…