Celní správa: Celníci v terénu kontrolují i nedoplatky

20.02.2023 9:01 | Tisková zpráva

Karlovarští celníci v roce 2022 vybrali při kontrolách na pozemních komunikacích od dlužníků více než 400 tisíc korun.

Celní správa: Celníci v terénu kontrolují i nedoplatky
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

Celní správa ČR, kromě svých dalších kompetencí, v rámci kontrolní činnosti svých hlídek dohledu také prověřuje, zda kontrolovaná osoba nemá daňový nedoplatek, u kterého již uplynula splatnost platební povinnosti. Jedná se nejen o dluhy z daní, kdy je správcem celní správa (např. clo, spotřební daň, daň z přidaného hodnoty), ale také o nedoplatky v rámci dělené správy, kdy celní úřady vybírají a vymáhají i pokuty a jiná peněžitá plnění uložené např. Policií ČR, Českou inspekcí životního prostředí, Státní veterinární správou, Oblastními inspektoráty práce a dalšími orgány a institucemi.

Nedoplatky fyzických osob či daňového subjektu zjistí celníci při kontrolách v terénu pomocí elektronické centrální evidence přeplatků a nedoplatků (CEPAN). Prověřit lze jak občany ČR a právnické osoby, tak i cizince.

Pokud hlídka zjistí u kontrolované osoby nedoplatek, upozorní ji na tuto skutečnost a zároveň ji poučí o možných následcích pro případ neuhrazení dluhu.  Dlužník má možnost nápravu sjednat ihned na místě, a to úhradou dlužné částky hotově nebo bezhotovostně prostřednictvím platebního terminálu. V případě, kdy tuto možnost nevyužije, obdrží složenku s potřebnými informacemi pro úhradu a je upozorněn na zákonem stanovenou možnost vymáhat nedoplatek exekučně.

Od ledna loňského roku, v rámci nové kompetence, pokud celníci při kontrole zjistí, že řidič nebo provozovatel vozidla nezaplatil splatnou, pravomocně uloženou pokutu za dopravní delikty, mohou požadovat na místě kontroly její uhrazení. V případě, že pokuta nebude na místě uhrazena, mají celníci pravomoc zadržet registrační značky vozidla, nebo zabránit odjezdu vozidla tzv. „botičkou“.

V loňském roce tuto možnost karlovarští celníci využili celkem ve 4 případech, v letošním roce, jen od začátku ledna, odebrali registrační značky vozidla již ve 4 případech, kdy řidič nebo provozovatel vozidla odmítl na místě dlužnou pokutu uhradit.

Od ledna letošního roku prověřily hlídky mobilního dohledu Celního úřadu pro Karlovarský kraj přímo v terénu za pomoci aplikace CEPAN stovky osob a od bezmála 45 dlužníků vyinkasovali více než 60 tisíc korun.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

22:28 HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

Ve dnech 25.7 a 26. 7. se v budově GŘ HZS ČR uskutečnilo pracovní jednání se zástupci Saska a Bavors…