Celní správa: Po dálnici D8 jezdili bez uhrazených poplatků

07.02.2023 14:16 | Tisková zpráva

Celkem 2 548 řidičů, kteří neměli na zpoplatněných úsecích uhrazené mýtné či elektronické dálniční známky, přistihli v loňském roce ústečtí celníci. Od přestupců vybrali na pokutách tři miliony korun (o 790 tisíc korun více než v roce předchozím).

Celní správa: Po dálnici D8 jezdili bez uhrazených poplatků
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

Při kontrolách časového zpoplatnění, tedy dálničních známek, zaznamenali ústečtí celníci na zpoplatněném úseku dálnice D8 mezi Prahou a státní hranicí s Německem 1616 případů porušení právních předpisů v podobě neuhrazení dálničního poplatku. Na pokutách za tento přestupek vybrali od řidičů na místě přes dva miliony korun a 11 případů předali do správního řízení. Průměrná pokuta tak činila 1 253 korun.

Hlídky výkonového zpoplatnění, střežící zpoplatněné úseky komunikací, odhalily loni i nedostatky u 932 řidičů nákladních vozidel s povinností hradit mýto. Nejčastěji se jednalo o chybné nastavení počtu náprav. Celníci vybrali od těchto řidičů v příkazním řízení bezmála jeden milion korun a 8 případů postoupili do správního řízení.

Kromě absencí dálničních poplatků se ústečtí celníci zaměřovali při kontrolách i na evidované nedoplatky. Od 544 účastníků silničního provozu vybrali nedoplatky ve výši 895 771 korun. Šestnácti dlužníkům odebrali z vozidla registrační značku, dokud svůj dluh za dopravní přestupky neuhradili.

Dále celníci zadrželi 18 řidičů, kteří ignorovali uloženou sankci spočívající v zákazu řízení motorových vozidel, a tři osoby sedící za volantem pod vlivem návykových látek, tedy drog či alkoholu. Dalších šest řidičů se nacházelo v celostátním pátrání (hledané osoby) a osm z kontrolovaných řidičů u sebe nemělo žádné doklady. Tyto odhalené hříšníky celníci předali Policii ČR k dalšímu šetření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

22:04 Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

Chystáte se na dovolenou do Mexika? Pokud ano, čtěte pozorně. Poradíme vám, jak předejít tomu, aby v…