Padla kosa na kámen. Zelenskyj se obrátil proti tomu, kdo ho stvořil

03.02.2023 18:58

Volodymyr Zelenskyj, ukrajinský prezident, dává opakovně najevo, že jeho země se už nevrátí do časů korupční bažiny, jaká byla v zemi k vidění před ruskou invazí. Vyšetřovatelé ukrajinské bezpečnostní služby SBU zveřejnili snímky z domovní prohlídky u oligarcha Ihora Kolomojského, jednoho z nejbohatších mužů v zemi. Kolomojskyj přitom stál na počátku Zelenského politické dráhy na jeho straně.

Padla kosa na kámen. Zelenskyj se obrátil proti tomu, kdo ho stvořil
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Volodymyr Zelenskyj v ČT.

Anketa

Jak zatím hodnotíte kroky zvoleného prezidenta Petra Pavla?

3%
95%
hlasovalo: 30584 lidí
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj již několik dní prohlašuje, že jeho země napříště už nebude vnímána jako zkorumpovaný stát, protože vedle boje s ruským agresorem příslušné orgány bojují i s vnitřním nepřítelem – s korupcí.

Agentura AFP upozornila, že protikorupční zásahy na Ukrajině se od 1. února týkají i rezidencí spojených s vysoce postaveným oligarchou a bývalým ministrem vnitra a daňových úřadů v hlavním městě. Zprávu agentury převzal i server Barrons.com. Šéf strany prezidenta Volodymyra Zelenského David Arahamia uvedl, že vedle domu bývalého ministra vnitra Arsena Avakova byl prohledán i dům oligarcha Ihora Kolomojského, který na začátku Zelenského politické kariéry stál za současným prezidentem, ale Zelenskyj dal od svého zvolení najevo, že se nebude zdráhat zasáhnout ani proti Kolomojskému.

„Země se změní během války. Pokud někdo není na změnu připraven, pak přijde sám stát a pomůže mu se změnit,“ upozornil jeden z vysokých státních úředníků.

Kosa dopadla např. na některé pracovníky v celní správě.

„Ukrajina již léta trpí endemickým úplatkářstvím, ale snahy o jeho vymýcení v poslední době zastínila téměř rok trvající plnohodnotná válka s Moskvou. Minulý týden však úřady propustily z práce asi desítku vysokých úředníků, včetně představitelů obrany a vrchního poradce prezidentské kanceláře,“ uvedl server Barrons.

Ukrajinská státní správa je teď pod tlakem, protože na svou obranu ukrajinská vláda žádá miliardy dolarů a eur – a lidé ve Washingtonu i v Evropě očekávají, že jejich peníze nebudou rozkradeny.

„Vyšetřovatelé ukrajinské bezpečnostní služby SBU zveřejnili snímky z domovní prohlídky u Kolomojského, jednoho z nejbohatších mužů v zemi, kterému byl zakázán vstup do USA kvůli obvinění z korupce a podkopávání demokracie. Prohlídka byla zahájena v souvislosti s vyšetřováním zpronevěry 40 miliard hřiven (asi jedné miliardy eur) ze dvou energetických společností,“ napsal server.

Server prestižního listu Financial Times upozornil, že v EU snahu o vyčištění korupčního prostředí na Ukrajině politici vítají.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen na čtvrteční tiskové konferenci s prezidentem Volodymyrem Zelenským uvedla, že ji „potěšily“ známky toho, že protikorupční orgány Ukrajiny rozšířily svou činnost. „Chválím vás za to, že jste na politické úrovni tak rychle zareagovali, aby boj proti korupci přinesl hmatatelné výsledky a byl dále zintenzivněn,“ řekla Zelenskému.

„Snad nejvýraznějším obrazem obnoveného odhodlání ukrajinské vlády potírat úplatkářství byla domovní prohlídka agentů Státní bezpečnostní služby (SBU) v dněperském domě Ihora Kolomojského, vysoce postaveného oligarchy, který měl dříve úzké vztahy se Zelenským a s členy jeho týmu. Rozcuchaný Kolomojskyj, oblečený v šedé teplákové soupravě a v pantoflích, byl zachycen, jak přihlíží. SBU uvedla, že dům byl prohledán v souvislosti s údajnou zpronevěrou v hodnotě jedné miliardy dolarů bývalým vedením dvou ropných společností, za nimiž tehdy částečně stál Kolomojskyj. Kolomojského televizní kanál v minulosti vysílal Zelenského pořady a ‚od stěny ke stěně‘ pokrýval jeho prezidentskou kampaň. Jeho bývalý právník působil nějakou dobu jako šéf prezidentova štábu,“ napsal server Financial Times s tím, že oligarcha je podezřelý z páchání podvodů v bance, kterou spoluvlastnil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jestli to není jenom divadlo, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseberan 96 , 03.02.2023 19:13:51
dopředu domluvené s Kolomojským tak Zelenina je už v podstatě po smrti.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…