Celní správa: Bez nafty a bez peněz

04.02.2023 13:20 | Tisková zpráva

Pět případů nelegálního převozu nafty v celkovém množství 780 litrů řešili jihomoravští celníci v průběhu měsíce ledna.

Celní správa: Bez nafty a bez peněz
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

Stále stejný scénář se odehrává při kontrolách vozidel na silnicích a dálnicích. Řidiči v rozporu se zákonem převáží bez patřičných dokladů pohonné hmoty v množství, které převyšuje limit pro osobní spotřebu. Podle zákona o spotřebních daních je možné pohonné hmoty bez prokázaní zdanění převážet pouze v nádrži vozidla a k tomu jeden dvacetilitrový kanystr. V případě, že toto ustanovení řidiči nedodrží, riskují propadnutí převáženého zboží, a navíc ještě doplacení dlužné spotřební daně.

Anketa

Jak zatím hodnotíte kroky zvoleného prezidenta Petra Pavla?

3%
95%
hlasovalo: 30582 lidí

Podobné limity pro osobní spotřebu bez nutnosti prokázat zdanění platí i pro převoz dalších vybraných výrobků neboli výrobků zatížených spotřební daní – limity. Obdobně platí tato pravidla v rámci cele Evropské unie.

Na dálnici D52 ve směru na Mikulov celníci zastavili dodávkový vůz Mercedes s polskou státní poznávací značkou. Řidič přiznal, že v nákladovém prostoru přepravuje 130 litrů motorové nafty a jede do Itálie. Při kontrole však celníci našli další desetilitrový kanystr v kabině vozu. Protože řidič nepředložil žádný doklad, prokazující zdanění vybraných výrobků, nebo doklad o přepravě, celníci zboží zajistili a následně mu bude ještě vyměřena spotřební daň.

Obdobně český řidič, přijíždějící ze Slovenska po dálnici D2, převážel v rozporu se zákonem 300 litrů motorové nafty. Nejenže o pohonné hmoty v hodnotě přibližně 11 000 korun přišel, bude muset také doplatit dlužnou spotřební daň ve výši přibližně 2500 korun.

Ve třech dalších případech se jednalo o řidiče ze Slovenska, Maďarska a Rumunska, kteří také převáželi pohonné hmoty v nadlimitním množství 120, 120 a 100 litrů.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…