Celní správa: Pozor na nedoplatky, zkasírují vás celníci

08.11.2023 19:15 | Tisková zpráva

Více než tři miliony korun vybrali letos jihomoravští celníci od dlužníků při kontrolách na silnicích, dálnicích či letišti.

Celní správa:  Pozor na nedoplatky, zkasírují vás celníci
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

Při kontrolách v terénu celníci vykonávají řadu kontrolních a dozorových činností. Jednou z nich je i ověření, zda fyzická či právnická osoba nemá celní správou evidovaný nějaký dluh. Celníci totiž v rámci dělené správy vybírají a vymáhají pokuty a poplatky, uložené jinými státními orgány např. PČR, ČOI, SZPI, ÚOHS a dalšími, které nebyly uhrazeny a byly celní správě předány k vymáhání.

Někteří turisté byli takto nemile překvapeni, když je při příletu na brněnské letiště kontrolující celník vyzval k zaplacení dávno zapomenuté pokuty. Méně překvapení jsou pak chroničtí neplatiči s úřední adresou. Jeden příklad za všechny, muž při příletu z dovolené uhradil částku 13 500 korun za dopravní přestupek, náklady na exekuci a pokutu od ČOI, uloženou před dvanácti lety. V letošním roce se tak na letišti jen do konce října jednalo o 61 případů v celkové výši 126 033 korun. Loni to bylo 23 případů v celkové výši 27 454 Korun.

Anketa

Souhlasíte s tím, že koalice SPOLU jde společně i do eurovoleb?

3%
17%
hlasovalo: 38489 lidí

Jinak tomu je na silnicích a dálnicích. S ohledem na objem silničních kontrol je pravděpodobnost zjištění dlužníka vyšší, a především se jedná o mnohem vyšší částky. V řadě případů jsou totiž dlužníky zahraniční přepravní společnosti a řidiči, kteří mají „nastřádáno“ více přestupků a také nedoplatků.

Kuriózní případ řešili celníci 27. října na dálnici D2 nedaleko Lanžhota. Srbská společnost dlužila v souhrnu za čtyři přestupky částku 117 000 korun, a to za opakované přetížení provozovaného vozidla. Řidič nejenže celou částku uhradil na místě, ale uhradil ji v hotovosti. Podle výše pokut lze dovodit, že vozidlo muselo být pokaždé přetíženo minimálně o dvě tuny. Ten den mobilní hlídky celníků na jižní Moravě vybraly nedoplatky v celkové výši 245 518 korun.

V letošním roce jen do konce října jihomoravští celníci v terénu odhalili 742 dlužníků a vybrali částku v celkové výši 2 905 176 korun. V celém loňském roce se jednalo o 871 případů v celkové výši 2 083 662 korun.

Chcete si online ověřit, zda nemáte u celní správy evidovaný nějaký nedoplatek, zkuste to na cPortálu ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…