Češi nejvíce utrácí na britských, irských a německých e-shopech

14.05.2014 9:59

Již více než 30 procent z nákupů, kterou provedou čeští držitelé karet Visa na internetu, spadá na britské e-shopy, sedm procent na irské a pět procent na německé internetové obchodníky.

Češi nejvíce utrácí na britských, irských a německých e-shopech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Zhruba 36 procent zůstává domácím e-shopům. „Jedním z důvodů vysoké obliby britských e-shopů je jejich bezpečnost, jednoduchost a rovněž pohodlnost nákupu. Lze říci, že mnoho Čechů se v současnosti již orientuje v nepřeberné nabídce internetových obchodníků a dává přednost těm ověřeným. Jedním ze znaků důvěryhodnosti e-shopu je logo Verified by Visa na jeho webových stránkách,“ vysvětluje regionální manažer Visa Europe pro Českou republiku a Slovensko Marcel Gajdoš.

Zdroj: transakce zpracované společností Visa Europe, září 2013

Naopak v České republice v rámci nakupování na internetu (e-commerce) nejraději utrácejí Slováci a Poláci. Ti, stejně jako Češi, na internetu stále nejraději nakupují elektroniku nebo oblečení. I v nákupním chování ale dochází k postupným změnám. Podle údajů Visa Europe totiž více roste počet placení kartou na internetu než částka, kterou Češi na internetu utratí. „Namísto elektroniky se přechází k levnějšímu zboží. Velký boom rovněž zažívá nákup takzvaného digitálního obsahu, jako jsou mobilní aplikace nebo hudba. Výraznou roli také sehrává široká nabídka slevových portálů,“ informuje Gajdoš.

E-commerce rok od roku sílí

Podíl nakupování přes internet (e-commerce) v porovnání s nakupováním v tradičních kamenných obchodech se rapidně zvyšuje. Loni kartou Visa u českých obchodníků zákazníci na internetu utratili přes 16 miliard korun, což znamená, že e-commerce se na celkových objemech nákupů kartou Visa podílí v České republice již 10 procenty. Počet transakcí kartou Visa v roce 2013 dosáhl 6.4 milionů, rok předtím 4.21 milionů a v roce 2011 2.9 milionů.

Podobným tempem by měl růst i letos, a to díky rozšiřování sítě prodejců, kteří umožňují platby online, a také využívání technologie 3D Secure ze strany těch, kteří karty vydávají. Dalšímu růstu e-commerce napomůžou i nové a inovativní technologie placení. Jednou z nich je služba V.me by Visa, která je založená na cloudovém řešení. „Člověk tak má jistotu jednoduchého, pohodlného a bezpečného placení, kdy mu pro placení stačí jen platební karta Visa, přihlašovací jméno a heslo. O vše ostatní se již postaráme my,“ říká Gajdoš. V současnosti době lze digitální peněženkou V.me by Visa platit ve čtyřech zemích: ve Francii, Španělsku, Polsku a ve Velké Británii.

Placení přes internet roste i díky stále většímu zájmu jednotlivých e-shopů obsluhovat i klenty mimo domací trh. Vedle toho také dokážou lépe kontrolovat tok plateb, které jsou mnohem rychlejší právě díky platbě kartou v porovnání třeba s dobírkou.

O asociaci Visa Europe

Visa Europe je společnost zabývající se platebními technologiemi, kterou vlastní a provozují členské banky a další poskytovatelé platebních služeb ve 37 zemích Evropy.

Visa Europe vyvíjí nejmodernější technologie a vytváří infrastrukturu umožňující elektronické platby milionům evropských zákazníků, podniků i vlád. Její členové nesou odpovědnost za vydávání karet, registraci prodejců a stanovování výše poplatků pro držitele karet a obchodníky.

Asociace Visa Europe poskytuje vysoko objemový a zároveň nízkonákladový obchodní model, který svým členům nabízí široké spektrum služeb. Přebytek jejích investic je znovu reinvestován do podnikání podniku a zároveň použit ke zhodnocení kapitálu a rezerv.

V Evropě nyní existuje 500 milionů karet Visa, přičemž každé euro z 6,50 euro je utraceno právě touto kartou. Téměř 80% obchodu společnosti Visa Europe tvoří debetní karty. Do září loňského roku byly tímto typem karty utraceny 2 biliony Euro, přičemž útraty v místech prodeje se zvedly o 8,5% na 1,4 bilionu Euro. Roční útraty prostřednictvím online nakupování se poprvé vyšplhaly na 240 miliard Euro, což je meziroční nárůst od 20%.

Asociace Visa Europe byla založena v roce 2004. Je nezávislá na organizaci Visa Inc. a má exkluzivní, nezrušitelnou a trvalou provozní licenci v rámci Evropy. Obě společnosti fungují s cílem zajistit bezchybné globální platby Visa. Jakožto specializovaný evropský platební systém dokáže Visa rychle a pružně reagovat na konkrétní požadavky evropských bank a jejich klientů – držitelů karet i obchodníků. Zároveň efektivně pomáhá naplňovat cíl Evropské komise tj. vytvoření skutečného vnitřního platebního trhu.

Více informací na www.visaeurope.com

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ a Oranžové kolo na Zahájení lázeňské sezony v Teplicích

13:04 Nadace ČEZ a Oranžové kolo na Zahájení lázeňské sezony v Teplicích

Poslední květnový víkend patřil v Teplicích nejen slavnostnímu Zahájení 870. lázeňské sezony, ale i …