Češi za nákupy v cizině zaplatili v loňském roce kartou téměř 682 milionů korun

16.08.2012 9:43

Potraviny, oblečení, boty ale i šperky. Za takové nákupy Češi v loňském roce zaplatili v zahraničí platební kartou téměř 682 milionů korun.

Češi za nákupy v cizině zaplatili v loňském roce kartou téměř 682 milionů korun
Foto: Archiv
Popisek: ČSOB - logo

Jak je vidět, internet ještě zdaleka není neomezeným vládcem nákupů. Lidé stále ještě vyhledávají osobní kontakt a možnost si danou věc na místě vyzkoušet. Jen za oblečení Češi utratili sumu přesahující čtvrt miliardy korun, což je dokonce o 19 milionů víc, než kolik zaplatili za potraviny. Vyplývá to z dat ČSOB a Ery.

Nejen sezónní výprodeje, ale i vyšší kvalita za rozumnou cenu, to láká Čechy k nákupu oblečení v zahraničí. Nejoblíbenější místa pro rodinné nákupy jsou Německo, Velká Británie a Slovensko, kde útrata kartou překročila 40 milionů korun. „Lidé si již dobře uvědomují výhody, které jim poskytuje platební karta. Mají totiž jistotu, že budou mít potřebnou sumu peněz vždy po ruce a nemusí se tak zatěžovat hledáním nejbližší směnárny nebo bankomatu, kde by navíc byl jejich výběr navýšen o poplatky,“ říká Peter Demjanovič, ředitel útvaru Karty ČSOB a Poštovní spořitelny.

K výjezdu za hranice Čechy láká i možnost nákupu některých levnějších a kvalitnějších potravin. „Za tímto účelem lidé jezdí nejčastěji do okolních států. V polských, slovenských a německých supermarketech lidé v minulém roce zanechali útratu kartou přesahující 110 milionů korun,“ doplňuje Peter Demjanovič.

Češi si rádi v zahraničí pořizují i šperky. Návštěva klenotnictví je v loňském roce přišla na více než 65 milionů korun. „Nejvyšší jednorázovou sumu obdrželo klenotnictví v Miláně. Jeden nákup kartou zde vyšel přes 921 tisíc korun. Na druhém místě skončil s částkou 824 tisíc korun čínský Peking. Mezi jednoznačně nejoblíbenější místa pro pořízení módních šperků pak patří Turecko a Spojené Arabské Emiráty,“ ukončuje Peter Demjanovič.

Era a Poštovní spořitelna jsou obchodní značky Československé obchodní banky, a. s.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSOB

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…