Česká centra: Československá nová vlna na Sofia Film Fest

25.03.2018 19:28

Ve dnech 19.3. - 25. 3. 2018 se v rámci 22. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Sofia Film Fest představila filmová díla generace autorů “Československé nové vlny” v digitálně restaurovaných verzí. Johana Švarcová, režisérka a kurátorka Národního filmového archivu (NFA), vybrala klasická díla, ale i studentské filmy.

Česká centra: Československá nová vlna na Sofia Film Fest
Foto: Česká centra
Popisek: Česká centra

Program „Československé nové vlny“ se divákům představí v prostorách Českého centra v Sofii, které je tradičním partnerem největšího filmového festivalu v Bulharsku.

Program byl zahájen 19. 3. 2018 projekcí filmu Miloše Formana Černý Petr. Diváci festivalu měli možnost vidět digitálně restaurovanou verzi, která film zachycuje v podobě z roku 1964, kdy byl snímek premiérově uveden do československých kin. V úterý 20. 3. 2018 byl uveden jeden z nejoceňovanějších titulů šedesátých let, a to snímek jenž získal v roce 1968 Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Film Ostře sledované vlaky je celovečerní debut režiséra Jiřího Menzela, který adaptoval novelu jednoho z nejvýznamnějších českých spisovatelů Bohumila Hrabala. Film byl také uveden v digitálně restaurované verzi.

Ve středu 21. 3. 2018 se na festivalu představilo jedno ze stěžejních děl československé nové vlny režisérky Věry Chytilové, bizarní satirická groteska Sedmikrásky, z roku 1966. Spolupracovník Miloše Formana scénárista a režisér Ivan Passer natočil v roce 1965 snímek, jenž je pozoruhodnou sondou do atmosféry dobového života a zároveň osobitou studií mezilidských vztahů. Intimní osvětlení bylo, stejně jako předchozí snímky, zpřístupněno v digitálně restaurované verzi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Letecké hašení bude v budoucnu zajišťovat šest nových vrtulníků

7:44 HZS ČR: Letecké hašení bude v budoucnu zajišťovat šest nových vrtulníků

Jedním z výsledků jednání Vlády České republiky v úterý 30. dubna 2024 bylo schválení rámcového prog…