Česká národní banka: Stříbrná mince připomíná 300 let od narození Marie Terezie

26.04.2017 7:32

Česká národní banka vydává pamětní stříbrnou minci, která připomene 300 let od narození Marie Terezie, jediné panovnice na českém trůně. Mince v nominální hodnotě 200 korun bude v prodeji od 26. dubna 2017.

Česká národní banka: Stříbrná mince připomíná 300 let od narození Marie Terezie
Foto: Česká národní banka
Popisek: Česká národní banka, logo.

Marie Terezie, která z habsburské monarchie vytvořila moderní centralizovaný stát, se narodila 13. května 1717 jako nejstarší dcera Karla VI.  a Alžběty Kristýny Brunšvické. Na habsburský trůn nastoupila v roce 1740 a zůstala na něm až do své smrti v roce 1780.

Za její vlády došlo k významným reformám v oblasti školství, soudnictví a finančnictví. Zasloužila se také o rozvoj průmyslové výroby a prosadila rovněž evidenci obyvatel, budov a pozemků, čímž bylo umožněno efektivnější vybírání daní. Během panování Marie Terezie se budovaly nové cesty a byla zavedena jednotná soustava měr a vah stejně jako jednotná měna. Za její vlády byly na našem území poprvé vydány také papírové peníze.

„Marie Terezie, jakožto jediná panovnice na českém trůně, patří k  ženám, které se významně zapsaly do českých dějin. Její rozhodnutí a reformy na nás mají vliv dodnes. Vzpomínka v podobě pamětní stříbrné mince jí bezesporu patří,“ uvedl Vojtěch Benda, člen bankovní rady ČNB.

Do oběhu se dostane 5 600 mincí v běžném a 11 300 kusů mincí ve špičkovém (proof) provedení, které se liší povrchovou úpravou a provedením hrany. Autorem mince je Vojtěch Dostál.

Na lícní straně dvousetkoruny je zobrazen dvouhlavý orel, jehož trup je překryt svislou obdélnou deskou. Ta nese názvy reforem Marie Terezie: „ŠKOLSTVÍ“, „DANĚ“, „MĚNA“, „ROBOTNÍ PATENT“, „STÁTNÍ SPRÁVA“ a „MÍRY A VÁHY“. Na heraldicky pravém křídle orla najdeme označení nominální hodnoty mince „200“ a pod ním zkratku „Kč“. Na  heraldicky levém křídle orla se nachází český lev. Značka České mincovny, která mince vyrobila, je umístěna mezi heraldicky pravou spodní perutí a nápisovou deskou.

Na rubové straně je ztvárněn portrét Marie Terezie, který je po obvodu mince doplněn jejím jménem. Vpravo od portrétu je umístěn rok jejího narození „1717“ a vlevo od něj rok „2017“. Nad ním je možné si všimnout iniciály autora mince Vojtěcha Dostála v podobě obráceného písmena „D“.

Mince s motivem císařovny Marie Terezie je v pořadí čtvrtá z cyklu pamětních stříbrných dvousetkorun, které jsou součástí emisního plánu ČNB na léta 2016–2020.V květnu tohoto roku bude následovat stříbrná mince, která bude vydána u příležitosti 75. výročí operace Anthropoid.

Nominální hodnota mince 200 Kč není totožná s prodejní cenou. Ta je obvykle vyšší a zohledňuje mimo jiné i aktuální cenu stříbra, náklady spojené s výrobou a DPH. Minci, kterou razila Česká mincovna v Jablonci nad Nisou, lze zakoupit u vybraných smluvních partnerů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…