Česká obchodní inspekce: Kontroly nafukovacích člunů odhalily nedostatky u 6 z 10 člunů

25.02.2023 13:54 | Tisková zpráva

Česká obchodní inspekce kontrolovala v minulém roce nafukovací čluny patřící mezi rekreační plavidla, která jsou u české veřejnosti velice oblíbená a populární. Celkem zkontrolovala 10 typů výrobků a u 6 typů člunů zjistila nedostatky.

Česká obchodní inspekce: Kontroly nafukovacích člunů odhalily nedostatky u 6 z 10 člunů
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

Česká obchodní inspekce vyhodnotila kontroly zaměřené na nafukovací čluny. Celkem v roce 2022 zkontrolovala 10 hospodářských subjektů, u kterých prověřila 10 typů výrobků. U 6 typů člunů zjistila nedostatky. Jednalo se o formální nedostatky, kdy bylo zjištěno, že u některých výrobků chybělo EU prohlášení o shodě nebo obsahovalo nedostatky nebo nebylo v českém jazyce. Dále ve dvou případech chybělo označení shody CE, a také byly zjištěny nedostatky v návodu nebo povinném značení - chybělo označení nebo adresa výrobce a bylo nesprávně umístěno identifikační číslo plavidla.

Inspektoři ČOI zjistili pochybení u 60 procent hospodářských subjektů, které dodávají nebo uvádějí výrobky na trh. ČOI zahájila 4 správní řízení, 1 případ předala prostřednictvím informačního systému orgánů dozoru k došetření polskému dozorovému orgánu a 1 případ předala slovenskému dozorovému orgánu.

Česká obchodní inspekce při kontrolní činnosti postupovala dle příslušné legislativy. Nafukovací čluny, rekreační plavidla spadají pod směrnici Evropského parlamentu a Rady 2013/53/EU o rekreačních plavidlech a vodních skútrech, která je v české legislativě transponována do nařízení vlády č. 96/2016 Sb. vydaného k provedení zákona č. 90/2016 Sb., o posuzování shody stanovených výrobků při jejich dodávání na trh. ČOI zkontrolovala i výrobky, které byly uvedeny na trh ještě za působnosti předchozího nařízení vlády (č. 174/2005 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na rekreační plavidla, na částečně zhotovená rekreační plavidla a na jejich vybrané části, na vodní skútry a pohonné motory rekreačních plavidel a vodních skútrů, pod zákonem č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky a o změně a doplnění některých zákonů) a spadaly do působnosti předchozí směrnice Evropského parlamentu a Rady 94/25/ES.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…