Česká obchodní inspekce: Kontroly v Hostinném odhalily v polovině případů porušení zákona

17.12.2019 9:15

Česká obchodní inspekce pro Královéhradecký a Pardubický kraj provedla kontrolu dodržování zákonů v dozorové kompetenci ČOI v oblasti služeb, prodeje a veřejného stravování v Hostinném a okolí.

Česká obchodní inspekce: Kontroly v Hostinném odhalily v polovině případů porušení zákona
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

Celkem uskutečnila 23 kontrol a ve 12 provozovnách zjistila porušení zákona. „ČOI na místě vydala na 1 úředně neověřené délkové měřidlo a na 1 úředně neověřenou váhu zákaz používání v obchodním styku, do doby zjednání nápravy. Dále na místě uložila 11 pokut v celkové hodnotě 10 500 korun. V 1 případě zjištěný stav nasvědčuje, že bude s kontrolovanou osobou zahájeno správní řízení v pravomoci ČOI,“ říká k výsledkům kontroly ředitel regionálního inspektorátu ČOI František Švihlík.

Česká obchodní inspekce pro Královéhradecký a Pardubický kraj prověřovala dodržování platné legislativy nabízených služeb, obchodní sítě, včetně provozoven veřejného stravování v Hostinném a okolí. Inspektoři ČOI provedli celkem 23 kontrol a 12 provozovnách zjistili porušení právních předpisů. Jednalo se především o zákon č. 634/1992 Sb. o ochraně spotřebitele, Nařízení EPaR č. 1007/2011 o značení textilních výrobků a zákon č. 477/20 Sb., o obalech.

Nejčastěji prodejci nedodrželi některá ustanovení zákona o ochraně spotřebitele.

Konkrétně se jednalo nejčastěji o porušení zák. č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele:

  • neseznámení spotřebitele s konečnou cenou před jednáním o koupi, popř. neseznámení spotřebitele s měrnými cenami u balených potravinářských výrobků (§ 12 porušen v 5 případech)

  • dále ve 2 případech nebylo použito ověřené měřidlo

  • 2 krát prodejci nevydali na vyžádání doklad o zakoupení výrobků, který neobsahoval předepsané náležitosti (§ 16 odstavec 1).

Porušení dalších právních předpisů bylo zjistěno v menší míře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…