Česká obchodní inspekce: Penny Market, Billa i Albert prodal alkohol mladistvým

14.11.2017 13:15

Česká obchodní inspekce Jihomoravského kraje uskutečnila mimořádnou kontrolní akci zaměřenou na dodržování zákona č. 65/2017, o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, který mimo jiné obchodníkům ukládá zákaz prodeje alkoholu mladistvým.

Česká obchodní inspekce: Penny Market, Billa i Albert prodal alkohol mladistvým
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Inspektoři zkontrolovali 18 brněnských provozoven a v 16 z nich zjistili porušení zákona. Ve 3 případech byl dokonce alkohol mladistvému prodán, i když na žádost pokladní předložil svůj občanský průkaz, z něhož bylo zřejmé jeho datum narození.

Česká obchodní inspekce má ve své dozorové pravomoci kontrolu dodržování zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek (tzv. „protikuřácký zákon“), který od května 2017 ukládá obchodníkům zákaz prodeje alkoholu, tabákových výrobků a dalších škodlivých látek mladistvým osobám.

V polovině měsíce října tohoto roku uskutečnila Česká obchodní inspekce Jihomoravského kraje mimořádnou kontrolní akci, při které prověřila 18 provozoven v pěti městských částech Brna (Kohoutovice, Bystrc, Černá Pole, Medlánky a Královo Pole). Inspektoři ČOI zjistili pochybení v 16 provozovnách, kdy obchodníci prodávali alkohol osobám mladším 18 let. Kontroly byly provedeny v 6 obchodních řetězcích (Tesco, Kaufland, Lidl, Penny Market, BILLA a Albert) a ve 4 „Večerkách“.  Z toho v Penny Marketu, BILLE a Albertu byl alkohol mladistvému prodán, i když mladistvý na žádost pokladní předložil svůj občanský průkaz, z něhož bylo zřejmé jeho datum narození.

Česká obchodní inspekce ve všech 16 případech zahájí správní řízení, ve kterém může být jednotlivým subjektům, které porušily zákon, uložena pokuta až do výše 1 000 000 Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…